Izdvajamo

Ovih dana u našem kraju boravili su članovi humanitarne organizacije Remembering Srebrenica (sjećanje na Srebrenicu) iz Velike Britanije Dr. Waqar Azmi predsjednik i osnivač, direktor Amil Khan, i menađer Amra Mujkanović.
Razlog posjete je bio da se upoznaju sa onim što se desilo u našem kraju, da upoznaju preživjele logoraše te ostale koji su preživjeli strahote te kobne 1992., da obiđu logore, mjesta stradanja te upoznaju i uspostave kontakt sa udruženjima i pojedincima.

Za one koji nisu upoznati da kažem da je Dr. Waqar Azmi osnovao udruženje Remembering Srebrenica 2013 godine kada je i održana prva komemoracija. Cilj je bio upoznati građane Velike Britanije sa onim sto se desilo u Srebrenici ali i u ostalim djelovima Bosne i Hercegovine. Zalaganje i mukotrpan rad su pokazatelji da se u ovih zadnjih sedam godina jako puno uradilo tako da je ove godine samo u jednoj sedmici održano preko 1100 komemoracija u raznim gradovima širom Britanije a na glavnoj komemoraciji u Londonu je prisustvovalo 700 gostiju koji su uporedo uz cvijet Srebrenice nosili i bijele trake oko ruke kao znak podrške Prijedoru.

Jedan od načina njihovog rada je i taj da tokom godine dovode nekoliko puta delegacije u višednevni obilazak koji se nakon povratka nazad obavezuju da aktivno rade na upoznavanju i osvjestenju lokalnih zajednica. Tako da je u posjetu Bosni i Hercegovini doslo preko 1300 osoba. Kroz edukativni program koji je napravljen preko 100 000 djece u školama je učilo o genocidu koji se desio u Bosni i Hercegovini.

Tokom zadnjih nekoliko dana predstavnici ove humanitarne organizacije obisli su identifikacioni centar Šejkovača, susreli se sa lokalnim predstavnicima opstine Sanski Most, posjetili logore Keraterm, Trnopolje, Omarska, masovnu grobnicu stari Kevljani. Također su obisli i šehidsko mezarje u Kamičanima te šehidska mezarja na brdu i Sanskom Mostu, susreli se sa majkom Havom Tatarević kojoj je ubijeno 6 sinova i muž, položili cvijeće kod spomen obilježja u Kozarcu i u logoru Omarska, učestvovali na putu svjetlosti i održali cjelodnevni susret u Kuci Mira i čuli priče preživjelih logoraša te se susreli sa različitim organizacijama sa podrucja Prijedora.



Lista imena sa kojima su vođeni razgovori Faris Hasanbegović načelnik opstine Sanski most,
Idriz Jakupovicem osnivač Fondacije Idriz Jakupovic
,Enisa I Mensur Seferovic udruženje porodica šehida i poginulih boraca Sanski Most
Mirsad Duratovic predsjednik udruženja logoraša regije Banja Luka
Senad Husic predsjednik udruženja logoraša Kozarac,
Sivac Neno i Fikret Alić logoraši logora Keraterm i Trnopolje,
Nusret Sivac, Sebiha Turkanovic i Tesma Elezovic logorašice logora Omarska,
Rezak Hukanovic I Nijaz Mujkanovic logorasi logora Omarska,
Saida Karabasic predsjednica udruženja Izvor,
Predstavnici udruženja Sedra,
Satko Mujaguc
Sudbin Music
Fikret Bacic
Zijad Bacic

Predsjednik i osnivač humanitarne organizacije Remembering Srebrenica dr. Waqar Azmi kratko se obratio i prisutnima u Omarskoj na obilježavanju 27. godišnjice i porucio da se to sto se desilo ne smije zaboraviti i da nismo sami, da su oni uz nas i da imamo njihovu podršku.

Elvira Dergić Mujkanović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kad smo živjeli dole u Bosni uvijek smo se veselili tom četvrtku i da idemo na pijacu i vidimo nekog od poznati, a sad zahvaljujući Caji opet se veselimo četvrtku jer nas naš dragi Caja uvijek obraduje sa novim slikama i svojim izvještajem. Veliko ti hvala i da te dragi Allah dž.š. nagradi za tvoje dobro koje činis. Veliki selam svima.

Četvrtak
Refika , 30. July 2011