Izdvajamo

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini... Regionalni savez udruženja logoraša regije Banja Luka ....Udruženja logoraša Prijedor, Kozarac, Bosanski Novi, Kotor Varoš

OTVORENO PISMO NARODNOM POSLANIKU U NSRS, MILANU TUBINU

Na sjednici Narodne skupštine RS-a, održanoj 31.10.2019.godine, diskutovali ste u okviru tačke dnevnog reda „Izvještaj o analizi i planu aktivnosti po pitanju traženja nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina“.

Kroz svoju diskusiju uvrijedili ste i omalovažili sve civilne žrtve Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora poredeći njihovo stradanje sa stradanjima uniformisanih i naoružanih vojnika te iznijeli niz netačnih podataka kojima ste javnost u Prijedoru i RS-u pokušali dovesti u zabludu a to ne dolikuje jednom Narodnom poslaniku.

Kazali ste da se „u Prijedor vratilo preko 50 % stanovništva a da u Sarajevu od prijeratnih 159 000 Srba danas živi samo 4 000.“ U Prijedoru je 1991.godine živjelo 55 667 Bošnjaka i Hrvata a danas njihov ukupan broj je blizo 6 000, znači nešto preko 9 %. U Sarajevu je po popisu 1991.godine živjelo 157 143 Srba (ne 159 000 kako ste naveli) a po popisu iz 2013.godine živi ih 13 300 ( ne 4 000 kako ste naveli).

Naveli ste također da je „u Sarajevu ubijeno 2000 žena i djece“. Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina Vlade RS-a objavio je podatak da je u 66 opština u BiH smrtno stradalo 373 dijeteta srpske nacionalnosti i 1644 žena srpske nacionalnosti.

Svojom izjavom da je u Sudu BiH „moguće da dva čovjeka optuže nekog Srbina iz Prijedora i da se optužnica podigne“ iznijeli ste jedno neistinu koja nema veze sa realnošću. Nikada Tužilaštvo BiH nije podiglo optužnicu protiv bilo koga samo na osnovu izjava dva čovjeka a pogotovo Sud BiH nije osudio nekoga iz Prijedora na osnovu izjava dva čovjeka. Da ta praksa postoji za ratne zločine u Prijedoru bi do danas bilo osuđeno vjerovatno blizo 200 ratnih zločinaca a ne samo njih oko 60. I nemojte ratne zločince skrivati iza naroda i govoriti „da Sud svojim presudama poništava ono što je narod radio“. Niti jedan narod kao narod nije ratni zločinac već su to pojedinci odnosno grupe koje pripadaju određenom narodu.

Vaše javno zalaganje kao javne ličnosti za pomoć ratnim zločincima iz Prijedora ne doprinosi uspostavi suživota i pomirenja u našem rodnom gradu Prijedoru. A to je prije svega neophodno našoj čaršiji. Kažete i da ste „ponosni na ono što ste uradili, što ste stvorili Republiku Srpsku“ a niste naveli kako ste to uradili. Samo u Prijedoru stvorena je progonom preko 50 000 Bošnjaka i Hrvata, ubistvom 3176 do sada registrovanih ubijenih civila, zatvaranjem u logore preko 40 000 Bošnjaka i Hrvata, Prijedor je grad presuđenih logora Omarska, Keraterm, Trnopolje i četrdesetak mjesta zatočenja, grad 256 ubijenih žena i 102 djece, grad sa skorom 500 lokacija na kojima su ekshumirani posmrtni ostaci ubijenih civila, grad sa najvećom otkrivenom masovnom grobnicom Tomašicom i grad u kom i danas u naselju Rizvanovići se vrše ekshumacije ubijenih civila...Nemate na šta biti ponosni.

Vrhunac je Vaša izjava da „Bošnjački političari primaju platu od srpskog naroda od poreza koji oni uplaćuju“. Jesu li to Bošnjaci i Hrvati, povratnici u RS, privrednici, dijaspora koja troši milione maraka oslobođeni plaćanja poreza po svim osnovama i ne pune budžet iz kog ste i Vi plaćeni ???

I na kraju, pozivam Vas da Vam pokažemo šehidska mezarja, masovne grobnice i trenutnu ekshumaciju u Rizvanovićima i neka Vam oni ispričaju priču o stvaranju RS-a u Prijedoru i djela onih koje Vi želite da zaštitite i da im pomognete.

PREDSJEDNIK REGIONALNOG SAVEZA
MIRSAD DURATOVIĆ

... I kao uvijek, naša dijaspora stupa na scenu, ona koja na svojim plećima već godinama vuče ovu zemlju i neda da propadne. Poznati i nepoznati ljudi javljaju se...