Izdvajamo

Fahrudin Kešić je jutros održao niz konsultacija sa građanima i predstavnicima mjesnih zajednica u Kozarcu povodom problema nastalih u vezi sa osnivanjem ‘opštine’ Omarska i otimanja teritorije Kozarca, što je za građane Kozarca, Kamičana i Kevljana potpuno neprihvatljivo. Da podsjetimo, sinoć su odbornici Skupštine grada Prijedora dali pozitivno mišljenje na inicijativu za osnivanje opštine Omarska, koja planira da pripoji dijelove Kozarca, Kamičana i Kevljana svojoj novoj opštini.

Gospodin Kešić i njegovi pravnici iz advokatskih kencelarija u Londonu, Zagrebu i Sarajevu pripremaju pismo koje će biti poslano u Sarajevo, Banja Luku, Brisel, itd, i svim nadležnim vladama, ministrima i službama, kao i ambasadorima Velike Britanije, SAD, Norveške, Švedske, Holandije, Njemačke i Austrije, u kome će biti objašnjene sve štetne posljedice odluke Skupštine grada Prijedora u vezi sa ovom inicijatovom iz Omarske i otimanja teritorije Kozarca.

“To je prvi korak koji je napravljen u okviru korišćenja svih pravnih, političkih i demokratskih sredstava i metoda borbe, sa kojim će Kozarac zaštititi svoju imovinu i teritoriju. U ovom teškom trenutku za Kozarac i sve nas, želim da apelujem na sve građane Kozarca, Kamičana i Kevljana da nas u ovim danima prije svega rukovodi razum. Kozarac nikada neće dozvoliti niti priznati otimanje svoje teritorije. Kozarac je reagovao i reagovaće svim mirnim, diplomatskim i pravnim sredstvima. Ja ću licno od svih entiteskih, drzavnih i međunarodnih institucija tražiti da garantuju naša prava, koja su bazirana na osnovnim principima međunarodnog prava”, navodi g. Kešić.

Sastanak Incijativnog odbora opštine Kozraca, odbornika i predstavnika svih mjesnih zajednica sa teritorije Kozarca sa Fahrudinom Kešićem i njegovim ekspertima i pravnicima, na kojem se očekuje da Kozarac zauzme čvrst stav o pravnom postupanju u slučaju ‘Omarska’, biće održan u sljedećih 14 dana.

“Još jednom pozivam sve lokalne funkcionere u Kozarcu i Prijedoru i lidere svih pro-bosanski stranaka u našoj regiji, da u ovoj situaciji postupaju odgovorno. Tražim od svih nasih političara u Kozarcu, Prijedoru i Banja Luci da u svojim izjavama pozivaju na mir, ozbiljnost i suzdržanost. Mislim da u ovom trenutku stranačke promocije odmah treba da se ostave po strani kako bi Kozarac u ovoj situaciji, punoj izazova, mogao da djeluje odgovorno i jedinstveno,” dodao je Kešić.

“Ne poklanjamo teritorije”

Jusuf Arifagić, Potpredsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste, izjavio je da će ovu situaciju Kozarac prebroditi mirno, dostojanstveno i civilizovano.

“Nastavljamo svoju legitimnu borbu za očuvanje integriteta i sveukupne teritorije Kozarca. Mi ćemo u toj diplomatskoj borbi biti uporni, braneći i svoje interese i međunarodno pravo, ma koliko to bilo potrebno”, dodao je Arifagić.

Kešić istiće da je najbolji odgovor ovoj inicijativi u tome da jednoglasno, u najkraćem roku, do polovine Decembra, kroz pravne procedure, konsultacije sa građanima i formalne prigovore, potvrdimo jedinstven i neodustajan stav da su Kamičani, Kevljani i Dera sastavni dio Kozarca i da ih se Kozarac nikada nece odreći.

“Nećemo se odreći nijednog dijela našeg Kozarca”

“Nikome u Kozarcu ne smeta da se osnuje opština Omarska, ali ta nova opstina nesmije da zadire u teritoriju Kozarca. Svako riješenje sa Omarskom koje bi se zasnivalo na nametanju, sili i političkom nasilju ne bi predstavljalo ništa drugo nego brutalno kršenje zakona i otimanje naše zemlje. A kada se otima skoro jedna trećina teritorije jednoj demokratskoj mjesnoj zajednici i budućoj opštini, onda se tresu svi temelji i ruše sve demokratske vrijednosti, krše se načela međunarodnog prava i poretka. I naravno, sve to zajedno ozbiljno ugrožava stabilnost cijelog našeg regiona", rekao je Kešić.

Kao potporu takvom protivljenju građani MZ Kamičani posebno naglašavaju da su na zboru svoje mjesne zajednice održanom 16.11.2019. godine prisutni jednoglasno donijeli odluku kojom se protive elaboratu iz Omarske i pripajanjem velikog dijela teritorije Kozarca Omarskoj.

Takođe, g. Kešić je u svom ‘prigovoru’ 25.11.2019. godine istakao da značajna promjena sadašnje teritorijalne oganizacije mjesnih zajednica Kozarca zasigurno zaslužuje da se posebno obrazloži i da se pruže vrlo jaki razlozi zbog kojih bi eventualno mogla biti opravdana. Takvi razlozi nisu uopšte navedeni u dokumentu iz Omarske i to zbog toga što uopšte ni ne postoje, odnosno nikakav elaborat ne može pružiti dovoljno opravdano obrazloženje, osim, naravno, ako ciljevi elaborata nisu sasvim drugačiji i suprotni interesima građana zbog kojih lokalna samouprava treba i mora postojati.

“U svakom slučaju, prije nego što bilo kome padne na pamet da nam kaže da treba da se odreknemo jedne trećine teritorije Kozarca, morao bi razmisliti o tome da se takav slučaj, ili bolje reći eksperiment, još nije desio u bosanskoj istoriji. Teško da ima ubjedljivijeg argumenta od neosporne istine da takve otmice nikada i nigdje nije bilo, i da nijedna mjesna zajednica na to nije pristala niti bi mogla pristati.

“Niko još nikada nije uspio da spriječi bošnjacki narod da odbrani svoju slobodu i svoju zemlju. Moramo zajedno cijelom svijetu pokazati da se protivimo razbijanju naše mjesne zajednice i da ne priznajemo nasilno stvaranje opštine Omarska na našoj teritoriji”, dodao je Kešić.

(APA Media

Nismo stigli pobjeći prije čišćenja.

Za mlade da pojasnim šta je to čišćenje. To je kad vojska traži žive i koga nađu ubija, a ponekog su odvodili u logore.

Iz trapa smo slušali kad vojnici govore "Da mi ga je vidjeti živa, nož će mi zarđati".

Mi smo u skloništu (trapu) pokušavali ostati tihi u strahu da nas ne pronađu. Moj otac Bejdo i Asimov otac Vahid su bolovali astmu. U trapu koji je bio negdje 1,5 x 2,5m a visine nekih 90cm, a nas 13. Bilo je jako zagušljivo i kad se sjetim da smo i nuždu vršili tu, pitam se kako su njih dvojica uspjevali kašalj zabušavati. Ovo pišem i plačem...

Nijaz Huremović