Izdvajamo

 

Na vanrednom Kongresu Platforme za progres, održanom u subotu, 06.11.2021. godine u hotelu Holiday u Sarajevu, izabrana su tri potpredsjednika stranke, predsjednica i potpredsjednica Kongresa, jedan član Predsjedništva predstavnik mladih, dva člana Nadzornog odbora i usvojen je novi Statut. Na Kongresu su provedeni elektronski izbori, putem aplikacije za elektronsko glasanje koju je razvio IT tim Platforme za progres.
Za dva potpredsjednika iz Bosne i Hercegovine su izabrani Jusuf Arifagić i Jasmina Numanović Stjepanović, dok je za potpredsjednika iz dijaspore, izabran Sabahudin Šaćirović. Za člana Predsjedništva predstavnika mladih izabran je Emir Galijašević.
Jusuf Arifagić, povratnik i uspješni privrednik u Kozarcu, poručio je prisutnima da će ostatak svog života posvetiti radu za Bosnu i Hercegovinu i njenu bolju budućnost, a naglasio je i važnost dijaspore i njene uključenosti u društvene i političke procese u domovini.

Jasmina Numanović Stjepanović, privrednica u Tuzli i dosadašnja v.d. potpredsjednice Platforme za progres, istaknula je važnost borbe za građansku državu, državu u kojoj politika neće dijeliti građane po bilo kojem osnovu i u kojoj će svaki čovjek, bez obzira na etničku ili bilo koju drugu pripadnost, biti u mogućnosti da se u potpunosti ostvari u Bosni i Hercegovini.
Sabahudin Šaćirović, dosadašnji član Predsjedništva iz dijaspore, poslao je poruku svima da je Platforma za progres alternativa dosadašnjoj politici u Bosni i Hercegovini i da je to opcija koja zaista može donijeti promjene. Dijaspora je važan dio Platforme za progres i Bosne i Hercegovine i može biti ključ njenog napretka ukoliko dobije priliku za to.

Emir Galijašević, vijećnik u Općinskom vijeću Tešanj, naglasio je važnost animiranja mladih ljudi u društvenim i političkim procesima u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Rekao je da će se boriti za svakog mladog čovjeka, da se uključi u rad i doprinese izgradnji bolje države.
Za predsjednicu Kongresa izabrana je Samra Turčinhodžić iz Banja Luke, dok je za potpredsjednicu izabrana Adela Kadirić koja živi i radi u Njemačkoj. Nove članice Nadzornog odbora Platforme za progres su Edisa Brčić i Jasmira Avdić.
U subotu je završena i Konvencija Platforme za progres, na kojoj su podneseni preostali izvještaji.
Platforma za progres je, nakon održane tri regionalne skupštine, na kojima je takođe izabran dio novog rukovodstva, ovim događajem završila period internih reformi i okreće se izradi strategije i pripremi za Opće izbore 2022.

PUTNIČE,

TO ŠTO SI SAD TI,

TO SAM NEKAD BIO JA!

A TO ŠTO SAM SAD JA,

TO ĆES JEDNOM BITI TI!

Sa jednog nišana sa mezarija u Kozarcu