Izdvajamo

 

Graciela Gatti Santana, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, zajedno s direktorom Memorijalnog centra Ahmedom Kulanićem i Jusufom Arifagićem, predsjednikom Udruženja logoraša Kozarac, danas je nakon otvaranja Međunarodne konferencije o logorima u Bosni i Hercegovini i panel diskusija posjetila bivši koncentracioni logor Trnopolje, jedan od najpoznatijih, najzloglasnijih i najmasovnijih logora u prijedorskoj regiji.
Arifagić je predsjednicu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove upoznao s torturama kroz koje je prošlo više od 23.000 logoraša. Posjeta od strane predsjednice Gatti Santana predstavlja važan korak u očuvanju sjećanja na žrtve i promociji pravde.
U okviru logora formiran je čak i dječiji logor, kroz koji su prošli mnogi prijedorski mališani, među kojima je bilo i beba, od kojih su neke u njemu i rođene. Haški sud je utvrdio da je ovo bio i logor u kojem su vršena silovanja žena i djevojaka.

fb:Memorijalni centar Sarajevo

Doticni Ramo Besic je reko istinu. Barem ja uvijek zeljno ocekujem cetvrtak, bas iz ovog razloga. Da bi vidio ove lijepe slike iz naseg prekrasnog Kozarca, i da procitam koji haber. Moze to biti i sitnica, mozda slika ukalamljene vocke, da meni vec bude toplo oko srca. Hvala puno za ovaj trud, na slikama i haberu i samo dalje tako.

Četvrtak