Izdvajamo

Piše:Alma Ćirkić

-Molim te, mama, odvezi me do grada da se vidim s njim na kratko da se smire leptirići... Samo pola sata. Pleaaaseee! Srediću svoj ormar!
-Koji ormar?-pitam. Onaj sto sam te prije 7 dana molila da središ?
-Da. Taj! Molim te, mama. Škola će u ponedeljak. Onda moram učiti. Moram imati dobre ocjene. Trep-tret-trep. Molim te. Samo pola sata.
-Umorna sam. Imala sam baš naporan dan.
-Obećavam biću dobra. Ješću normalno i nećeš me morati opominjati za zubiće. Nosiću aparatić redovno. Ja ću hraniti pse. Ma sve što treba!
-Sve?
-Sve!
-OK. Spremaj se.

20 tak minuta kasnije u autu

-Baš se radujem što ću ga vidjeti. Kupio mi je nekakav lančić. Mislim da će se super slagati uz narukvicu. Ima i on sličan. Slikaćemo se za story.
-Nemoj ti za story, Boga ti. Ako ti ćaća vidi, opet će po meni. I ovako sam izmedju dvije vatre.
-Ma dobro, mama. Ali vi stari ste baš čudni!
-Molim?!?!?!
-Pa da. Nama je glava u oblacima. Puna maštarija i snova. Znaš kako je lijepo kad se zaljubiš, mama. Ništa oko sebe ne primjetiš. Samo na leptiriće misliš. Vi ostarili pa ne znate.
-Ma ko je ostario?!
-Pa ti, na primjer.Mislim ono, nije da si ostarila, ali nisi ni mlada. Mislim lijepa si, ali malo te bore zezaju. Fino te Andjela isfenira i super ti je kosa, ali ono kad si ofarbana, kad se ne vide sijede. Samo se malo ispravi kad hodas i uvuci taj stomak.
-Osjetiš li da auto usporava? Mislim da se samo okreće u pravcu kuće.
-Nemoj, mama, molim te. Mačka si prava. Super si moderna, Boga mi. Tata je isto cool frajer. Ali eto, zaboravili ste kako je imati simpatiju. Da se barem možete zaljubiti.
-Slušaj me dobro, mala. Stari panj najbolje gori. Najljepše se zaljubiti u mojim godinama. Ja nemam komplekse iz mladosti, nikome se ne dokazujem. Imam svoj svijet i mogu se zaljubiti kad hoću. Evo sad na primjer!
-Sad u gradu, misliš?
-Da. Sad u gradu! Sad ću prošetati i naći nekog finog. Zaljubiću se baš onako jako. Još sam ja mlada. Ima u meni ljubavi. Sada volim sebe. To znači da tek sada iskreno mogu voljeti drugog. Nemam ja više iluzija kao s tvojim ćaćom. Džaba vam sve. Niti ću vas više mjenjati nit' spašavati. Naći ću ja sebi još večeras nekog! Ti ćeš meni... Ja ne mogu... Pih!

Malo kasnije na parkingu

-Hvala ti, mama. Vidimo se za sat vremena.
-Nemoj kasniti. Pamet u glavu.
-I ti, majčice. Nemoj raditi ništa što ćeš zažaliti.
-Znam da me muči žgaravica od luka, ali kakvi su ćevapi bez luka?!
-Ti ćeš na ćevape s lukom, mama?
-Da. Što?!
-Onako. Ja mislila... Leptirići... Ovaj... S lukom...Ništa, mama... Sve OK. Prijatno

Teufik Kulašić podsjeća da je svaki drugi stanovnik prošao kroz prijedorske logore, te logor Manjaču. Blizu 2.500 Kozarčana ubijeno je, a njih još gotovo 600 nije pronađeno.