Izdvajamo

Piše: Alma Ćirkić

Stara majka mi je pričala da su se najčešće tetka i ona krile iza vezene zavjese na prozoru. Čaršijom su prolazile u grupicama. Dečke su gledale samo krajičkom oka, da niko ne primjeti. Razgovor na ulici nije uopšte bio dozvoljen. Obraz se lako gubio...
Znala mi je pričati da je dido gledao dok je donosila vodu s bunara. On bi šušnuo lišćem da ona zna da je tu, a ona bi onda namjerno usporila da zajednički trenutak što duže potraje. Uvijek je naglašavala da u vezama ne treba žuriti iako svaka faza veze ima svoje čari. Samo upoznavanje je definitivno, najslađa od svih.
Do mog odrastanja dosta toga se promjenilo. Poljupci i dodiri su postali nešto sasvim normalno u vezama izmedju dvoje ljudi. Uistinu, ima li išta ljepše od melodije koju pišu dodiri dva tijela?
Svi imamo nekog koga volimo i želimo. Zamislite ga pored sebe. Zamislite da lagano prelazite jagodicom prsta po njegovom licu. Nježno, kao krilom leptira... Spustite se do usana. Naslonite vaše usne na njegove tek onako ovlaš, da ga ne probudite, ali dovoljno da osjetite nježnost i toplinu.
Da li vam je bitno koja pjesma se čuje u tom trenutku? Naravno da nije.
Najljepša muzika nastaje baš tu, pod vašim prstima, pod vašim usnama...
Da li ste mu ljubili trepavice dok spava? Onaj mirisni dio gdje se spajaju uho i vrat?
Kakve tek simfonije tu nastaju!
Danas su opet neka nova vremena. Gledanje preko displeja, udvaranje porukama...
Znam da svako vrijeme ima svoje čari. Isto tako znam da nema ljepše muzike od snenog glasa koji vam govori da vas voli dok vam pokriva ramena.
Cijenite muziku. Cijenite dodir. Dozvolite sebi da darujete osjećaje. Da ih primite takodje... Dozvolite sebi da uzivate u muzici. Učite i vašu djecu tome.
Jedine besmrtne note su one koje nečiji prsti pišu po vašem tijelu.
Jedina prava muzika je muzika srca i duše.
Ono što najčešće zaboravljamo je da je jedini život koji imamo upravo ovaj ovde i sada...
Živite ga.

Evo vam ova misao Meše Selimovića za buđenje i razmišljanje.

"Život je izbor a ne sudbina, jer običan čovjek živi kako mora a pravi kako hoće. Život na koji se bez otpora pristaje to je bjedno tavorenje, a izabrani život je sloboda. Čovjek posta...je slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem."