Izdvajamo

 

O značaju Biblioteke “Humano Brdo” na Hambarinama za djecu u lokalnoj zajednici najbolje govore brojni događaji koje priprema ova kulturna ustanova. Ovog puta organizovana je promocija knjiga književnika Muhidina Šarića “Elegija o Kozarcu 1992.” i romana “Prva ljubav – prvi put”. Muhidin Šarić je rado čitan pisac tako da je zastupljen i u udžbenicima. Nagrade govore o njegovom književnom opusu ali i reakcije, posebno mališana koji ga rado čitaju.

 

 Kada je riječ o njegovim najnovijim djelima o kojima se govorilo u Hambarinama, promotor knjiga, mr. sc. Amel Suljić je naglasio da roman “Prva ljubav – prvi put” govori o odrastanju i problemima sa kojima se mladi ljudi susreću na svom putu ka odraslom dobu.

 

Prema njegovim riječima ovaj roman budi i stavlja u prvi plan ono dijete u nama, koje propituje svijet oko sebe i koje je neophodno sačuvati u sebi kako bismo u svakoj oblasti kojom se bavimo bili uspješni i da nudi čitavu lepezu kulturoloških slika, perioda Jugoslavije i bosanske kulture u njenom kontekstu, kao posebnog dijela unutar cjelokupnog jugoslovenskog kulturnog miljea.

 

Knjiga “Elegija o Kozarcu 1992.”, predstavlja poemu/spomenik stradalom stanovništvu Kozarca u proteklom ratu i ne dotiče se individualnih sudbina ljudi, već jednostavnim jezikom opisuje strahote pustoši koje je za sobom ostavio juli mjesec 1992. godine, rekaoje Suljić. “Elegija, kao pjesnički oblik, uvijek završava tužnim krajem , ali Šarićeva elegija ima optimističan završetak i prijevode na dva svjetska jezika, engleski i njemčki”. “Elegija o Kozarcu 1992.” ilustrovana je radovima Anite Zečić.

 

 Nakon predstavljanja knjige “Elegija o Kozarcu 1992.” i romana “Prva ljubav – prvi put” posjetitelji su imali priliku uživati u najljepšim pjesama za djecu Muhidina Šarića. Pisac iz Kozarca je posebno “počastio” prisutne u Biblioteci “Humano Brdo” u Hambarinama jer su imali priliku čuti neke od pjesama koje tek trebaju ugledati svjetlost dana. Biblioteci je pokloni 15 primjeraka svoje nove knjige “Elegija o Kozarcu”.

 

Sličnih događaja će biti i u narednom periodu na veliko oduševljenje ljubitelja pisane riječi. Humanitarna organizacija “Humano Brdo” organizacijom ovog i sličnih događaja pokazuje koliko je značajna za razvoj kulturnog života u rodnom kraju. Nema mnogo vremana da se uživa u postignutim rezultatima volontera “Humanog Brda” jer nas očukuju novi i nastavak ranije započetih projekata.

I, ove godine, pod pokroviteljstvom Humanitarne organizacije “Humano Brdo” biće nagrađeni učenici od 6-9 razreda obrazone ustanove u Hambarinama.

mojprijedor.com

Doticni Ramo Besic je reko istinu. Barem ja uvijek zeljno ocekujem cetvrtak, bas iz ovog razloga. Da bi vidio ove lijepe slike iz naseg prekrasnog Kozarca, i da procitam koji haber. Moze to biti i sitnica, mozda slika ukalamljene vocke, da meni vec bude toplo oko srca. Hvala puno za ovaj trud, na slikama i haberu i samo dalje tako.

Četvrtak