Izdvajamo

Poštovane i cijenjene džematlije, esselamu 'alejkum!

Ovom prilikom vas želimo obavijestiti i pozvati da se uključite u jednu humanitarnu akciju za jednu od naših porodica.
Naime, naš džematlija Sead Softić je ljetos otpočeo izgradnju svoje porodične kuće. Izgradnju je počeo na zemljištu u Hrnićima koje su mu poklonili Abdulah i Šefika Hrnić. Ličnim sredstvima i uz pomoć svojih prijatelja salio je temelj za kuću i ozidao prizemlje. Međutim, za daljnje radove nema sredstava, a kako slijedi zimski period u velikoj je bojazni da urađeni zidovi uveliko propadnu i budu uništeni. Zbog toga smo, u želji da mu zajednički pomognemo i sačuvamo izgrađeno, pokrenuli putem Fonda solidarnosti akciju za njegovu kuću s ciljem da se u što skorijem roku izlije ploča kojom bi se postojeći zidovi zaštitili od propadanja. Svakako, shodno našoj solidarnosti s njim izvršit će se onoliko radova na kući koliko se sredstva za tu namjenu prikupi. Stoga vas pozivamo da se svi zajednički odazovemo ovoj akciji i da pomognemo ovoj šesteročlanoj porodici.

Sead Softić od 2009. godine živi kao podstanar u Hrnićima. Otac je šestero djece, od kojih četvero živi s njim i suprugom, a drugih dvoje sa bivšom suprugom. Sead je do 2013. godine svojoj porodici priskrbljivao sredstva za život na način što je radio sve poslove koji su mu se nudili. Najčešće je kosio dvorišta i održavao  mezarja na području Kozarca.  2013. godine je doživio tešku nesreću nakon koje mu je umalo amputirana noga. O tome je veliki broj nas dobro upoznat jer su mu mnogi upravo tada pomogli pri liječenju. Pored svih iskušenja kroz koja je prošao on se i dalje bori za svoju porodicu, a izgradnja kuće im predstavlja jednu od najvećih želja koje imaju.
Na kraju, pozivam vas još jednom da se pridružite ovoj akciji. Pomozimo jedni drugima da bi i nama Uzvišeni Allah pomogao i prosvijetlio naše duše na Sudnjem danu!



Uplate za navedenu akciju možete uplatiti na blokove Fonda Solidarnosti u prostorijama Medžlisa IZ, kao i kod svakog kozaračkog imama.

Svakako napominjemo da oni koji žele da uplate putem žiro računa da to mogu učiniti na uobičajni broj Fonda Solidarnosti ( IBAN BA395620078058221026
Swift code: RAZBBA22). S tim da je provizija iz pojedinih zemalja izuzetno velika skoro 50% od uplaćenog iznosa.

Uz želje da nam svima Uzvišeni Allah ukaže Svoju milost i podari nam ono što je najbolje za nas, mahsuz vas selamim.

Tekst i foto: Ajdin ef. Hrnić

Zbogom, Kozaro
Postrojena stoji četa,
A sa strane narod stao;
Ljuta zima osvojila,
Dubok snijeg svuda pao.

Opširnije...