Izdvajamo

Moje zabilješke, zadnji dan Ramazana i prvi dan Bajrama.

Naravno poćet ću sa zadnjim danom Ramazana i podjelom "halve" (Bajramskih paketića)  u Kamičanima 2 ili kako mi to kažemo Alićima, Hrustićima ili Forićima.

 

Ovdje su djeliti Bajramski paketići poslije podne namaza, a ja sam se iznenadio (pozitivno) kad sam vidio ovoliko djece. Prvi put sam bio u ovom mejtafu (Mekteb) i mogu reći da je jako lijepo i prijatno unutra.

Sta reći za dzematlije već da su dobro raspoloženi, naravno sutra je prvi dan Bajrama.

Poslije sam otišao u svoj dzemat Alići - Softići. Kako smo mali dzemat djece je bilo dosta.

Fotografisao sam i moje dzematlije koji su se potrudili da donesu i daruju djecu paketićima. Drago mi je da nisu bili škrti sa paketićima.

Bajram sam klanjao u Jakupovića Dzamiji . Jakupovići su isto tako manji dzemat pa nije za čuditi se što nije bilo raje kao u nekim drugim dzamijama.

Ovo što nas je bilo, baš dovoljno da se čovjek osjeća prijatno i sa velikim uzbuđenjem klanja Bajram.

Kad smo klanjali Bajram požurili smo u Kamičane na Šehidske mezarluke jer tamo su se skupili svi dzemati da slušaju učenje Jasin-a i dove.

Naravno  svi smo jedni drugima poželjeli sve najbolje za blagdane. Par fotki koje sam napravio jutros u Šehidsko turbe. Koliko nas je bilo, pa vidi se na fotografijama.

Kad sam došao kući, kao i svakog Bajrama došli su mi moje drage komšije da čestitaju Bajram. Ova naša omladina mi daje  vjeru u bolju budućnost u ovim našim ktajevima.

Još jednom, BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!


Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ