Izdvajamo

 Kolektivna šehidska dženaza i posljednji ispraćaj identificiranih prijedorskih žrtava bit će obavljeni 20. jula kod šehidskog mezarja u Kamičanima (Prijedor) u 11h potvrdio je za Prijedor24.com Amir Mahić glavni imam medžlisa u Kozarcu.
Organizatori  kolektivnih dženaza, Medžlis Islamske zajednice Prijedora i Kozarca, navode da je za sada potpisana dokumentacija za ukop 6 osoba te da ovaj broj još uvijek nije konačan.
Riječ je o civilima bošnjačke nacionalnosti, ubijenim tokom rata na području prijedorske regije, a uskoro će biti poznato više informacija.

 


Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic