Izdvajamo

Prije par godina, Anes Cerić, Elma Hrnić, Ajla Nukić, Amina Cerić, Ajša Kulašić i Mersiha Kulašić u sastavu mektebske nastave započeli su učenje Kur’anskog pisma i Kur’ana, predvođeni mualimom Ajdinom ef Hrnić. Ponosni smo da se ovaj projekat odlikuje kontinuiranim i upornim radom, kao i pohvalnim brojem učesnika, riječi su džematlija Hrnića.

U nedelju 24. jula 2016. godine u džematu Hrnići je pomenuto  druženje sa časnim Kur’anom  krunisano hatmom i hatma-dovom za pomenutih šest polaznika mektebske nastave.

Na samom početku programa prisutne je poselamio mualim Ajdin ef Hrnić. U svom emocionalnom govoru on je ukazao na vrijednost i važnost učenja Kur’ana, te je tokom svog obraćanja  iznio brojne hadise koji  motivišu svakog vjernika na učenje Kur’ana.Glavni dio svečanosti obilježili su oni koje su i bili povod ovog predivnog skupa, svršenici hatmi. Oni su uz lijepu najavu i predstavljanje od strane mualima proučili po kraći odlomak iz Kur’ana.
Zatim se skupu obratio glavni imam MIZ Kozarac Mr Amir ef Mahić. On je pohvalio učače, mualima, roditelje, džemat,... Pozvao je stare i mlade da se drže vjere i da se ne stide što su Muslimani vjernici.Po završetku programa su učenicima dodjeljene šehadetname o uspješno završenoj hatmi časnog Kur’ana kao i pokloni ispred MIZ Kozarac. Zatim su uslijedile čestitke učenicima i njihovim roditeljima, kao i mualimu Ajdin ef i darivalje učenika.

Poslije su svi otišli kućama kod porodice slavljenika gdje su svi prisutni počašćeni svečanim ručkom.

Nijaz-Caja Huremović

Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ