Izdvajamo

Jučer poslije Ikindija namaza u prepunoj Mutničkoj džamiji, u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Kozarac, upriličena je svečanost ikrar-dove povodom ispraćaja ovogodišnjih kozaračkih hadžija.Odlazak na hadž je je istinska želja svakog iskrenog muslimana i muslimanke. Dočekati svoj ispraćaj na hadž oduvijek je značilo i znači uspjeh svakog muslimana koji po povratku doživotno nosi titulu hadžija ili hadži – hanuma. Pred njihovo putovanje organizuje se ikrar dova na kojoj se obznanjuje da musliman želi ispuniti petu islamsku dužnost, obaviti hadž. U bosanskoj tradiciji islama ona se još naziva hadžijska ili dova za ispraćaj hadžija.Nakon Ikindija namaza, prisutnim se obratio imam Jasmin ef Glamočanin, a zatim i glavni imam IZ Kozarac Mr.Amir ef Mahić. Mr.Mahić je pričao o značaju  pete islamsku dužnosti, odlaska na hadž. On je u svom govoru istakao značaj i smisao hadža, te ukazao na značajnost hidža. Ukazao je na osnovne elemente koji povezuju hadž i hidž.

Mr.Amir ef Mahić je predstavio buduće hadžije:

Mahić h. Amir ef. ( bedel za oca rah. Mahić Asima ) džemat Kamičani, Glavni imam Medžlisa Kozarac

Šeperović h. hfz. Muharem ef. ( bedel za daidžu Ibrahima Pilava ) za njega se može kazati da putuje iz tri džemata. On obavlja dužnost imama u tri džemata, Udruženi džemati Hadžići, Kevljani i Srednji Jakupovići.

Toromanović h. Said ef. ( bedel za Softić Halimu ) džemat Brđani

Đonlagić h. Samir ( bedel za rah. Himzu Softića ) džemat Kamičani

Blažević Almir džemat Hrnići

Avdagić Husnija džemat Dera

Dergić Kemal džemat Hrnići

Dergić Anel džemat Hrnići

Bešić h. Husein ( bedel za brata rah. Bešić Mureta ) džemat Dera

Bešić Đemila džemat Dera

Bešić Namka džemat Dera

Mahić Šefika džemat Kamičani

Blažević Musema džemat Dera,

 Zatim, Blažević Mesud, Hankić h. Asima (  bedel za supruga rah. Hankić Adema ), Mujalo h. Salih ef. ( bedel za rah. Avdagić Hatku ),

Garibović Dursum, Deumić Nihad, Ćatić h. Suad ef. ( bedel za rah. Mehmedagić Zumru )

Od devetnaest pobrojanih hadžija, četrnaest će put mubarek mjesta krenuti iz naše domovine Bosne i Hercegovine, dok će troje putovati iz Švicarske, jedan iz Australije i jedan iz Hrvatske.

Zatim je proučena jedna Ilahija, Ašere i na kraju Ikrar dova za buduće hadžije. Ikrar dovu je proučio Sakib ef Džaferović.

Jutros u 08.00 sati kozaračke hadžije su krenule put Meke i Medine.
Sa 13 kozaračkih hadžija, otputovao je i Puškar Ismet džemat Čejreci MIZ Prijedor, zatim 8 hadžija iz Bihaća.

Molimo Allaha dž.š. da im hadž bude ukabul - primljen

Nijaz-Caja Huremović

 

 

 

Nema saudijskog islama, bosanskog islama, turskog islama. Ima jedan Islam koji vrijedi za sve ljude.

Mr. Safet Kuduzović