Izdvajamo

Vešeras, 01.oktobra 2016. godine, prema lunarnom kalendaru, sa zalaskom sunca-akšamom (18,40 sati) nastupa Nova 1438. hidžretska godina. Arapska riječ “hidžra” znači iseljenje poslanika Muhammeda, alejhiselama i njegovih sljedbenika iz Mekke u Medinu 622. godine.
Muslimani Bosne i Hercegovine, Balkana općenito, na razne načine obilježavaju Hidžretsku novu godinu. U džamijama se obilježava uz učenje Kur'ana, prigodan program i predavanja vezana za hidžru. Preseljenje Poslanika Muhammeda alejhiselama i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, hidžra, polazna je tačka računanja vremena muslimanskog kalendara, a ovaj historijski događaj muslimani su uzeli za početak svoje ere.Centralna svečanost povodom Nove hidžretske 1438. godine, za područje Medžlisa Islamske zajednice Kozarac održana je u džamiji Mutnik, Kozarac u danas 01.10.2016.

Svečanost je okupila veliki broj vjernika. Prigodan program izveli su polaznici mektebske nastave iz svih džemata MIZ Kozarac. Polaznici mekteba su nesebično i krajnje iskreno podijelila svoju radost  sa svima koji su došli na ovu svečanost u džamiju Mutnik.Glavni imam Medžlisa Amir ef Mahić je  svim prisutnim  čestitao Novu hidžretsku godinu te ukazao na vrijednost hidžre iz koje svako treba uzeti pouku.Hidžretska godina traje oko 354 dana, a sastoji se od 12 mjeseci. Jedanaest dana je kraća nego u sunčevom kalendaru. To čini da se datum Hidžretske nove godine razlikuje svake godine.
Hidžretski kalendar je službeni kalendar u mnogim islamskim zemljama, a posebno u Saudijskoj Arabiji. Druge islamske zemlje koriste gregorijanski kalendar za civilne svrhe i okrenuti su hidžretskom kalendaru samo za vjerske potrebe.

Hidžretska nova godina je državni praznik u zemljama kao što su: Bangladeš, Komori, Džibuti, Egipat, Indonezija, Irak, Iran, Jordan, Kuvajt, Libanon, Libija, Malezija, Maldivi, Mauritanija, Maroko, Senegal, Sudan, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen.
Neka vam je sretna i bericetna Nova 1437. hidžretska godina.

Svim muslimanima u svijetu, Bosni i Hercegovini, a posebno Prijedoru i Kozarcu, čitaocima portala Kozarac.eu, najiskrenije čestitke povodom Nove hidžretske 1438. godine . Neka Allah da svako dobro, radost i blagostanje u novoj islamskoj 1438.godini vama, vašim porodicama,rodbini i prijateljima.

Nijaz-Caja Huremović

 

Hoce li  ikada priznati.... ...... oni što pokušaše da unište našu buducnost.