Izdvajamo

Već dugi niz godina kruže priče po Krajini kako je velik problem opremiti jednu dženazu iako redovno plaćamo hodžaluk.

Svjesni smo da su najveći problem finansije jer samo kopanje i parcela za mezarluk košta otprilike između 800-1000 KM, pogotovo ako uzmemo u obzir da je prosječna plata na našem kantonu nekih 400-500 KM.

Međutim, to nije jedini problem. Pored toga što moramo pripremiti hranu i piće za porodicu i prijatelje, u Krajni je NAVIKA/OBAVEZA davanje koverte hodžama. U početku je to možda bila navika imućnijih krajišnika, ali s vremenom je postala obaveza jer je više nego očito da na pojedinim dženazama, gdje je familija imućna, dođe pet i više hodža, dok na nekim dženazama gdje familija nije baš u dobrom financijskom stanju, dođe jedan hodža.

Javna je tajna da je sve više ovih vjerskih službenika počelo zloupotrebljavati svoju poziciju, pa ponekad kad neko iz familije nema ili zaboravi dati kovertu sa novcem, hodža ih pozove nasamo i napomene.

Baš zbog ovakvih problema, kako u Krajini tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini, Reisu-l-ulema Husein Kavazović je poslao dokument pod nazivom “ETIČKI KODEKS – za zaposlenike u organima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini” koji moraju potpisati svi zaposlenici u organima Islamske zajednice. (stranica broj 8.)

U ovom ETIČKOM KODEKSU se jasno vidi (član 8. – Postupanje sa poklonom) da je zabranjeno uzimanje “koverti”.

Redakcija portala KRAJINA.BA pozdravlja ovaj potez uvaženog Reisu-l-uleme Kavazovića i iskreno se nada da će se ovaj kodeks poštovati u Krajini.

Da napomenemo još i to da u Krajini ima još uvijek hodža koji nikad nisu uzimali koverte, ali ih je očito jako malo pa je zbog toga ovaj Kodeks došao u pravo vrijeme.

Ekskluzivno vam donosimo orginalni dokument ETIČKOG KODEKSA koji pored ove zabrane uzimanja koverti govori i o drugim stvarima tj. načinu pristupa i ponašanju vjerskih službenika.

 Krajina.ba)

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.