Izdvajamo

Već dugi niz godina kruže priče po Krajini kako je velik problem opremiti jednu dženazu iako redovno plaćamo hodžaluk. Samo kopanje i parcela za mezarluk košta otprilike između 800-1000 KM, dok je prosječna plata na USK-u nekih 400-500 KM.

U Krajini postoji nepisana obaveza davanja koverti hodžama i pripremanje ručka pred dušu umrlog. U početku je to možda bila navika imućnijih krajišnika, ali s vremenom je postala obaveza jer je više nego očito da na pojedinim dženazama, gdje je familija imućna, dođe pet i više hodža, dok na nekim dženazama gdje familija nije baš u dobrom financijskom stanju, dođe jedan hodža.

Javna je tajna da je sve više ovih vjerskih službenika počelo zloupotrebljavati svoju poziciju. Baš zbog ovakvih problema, kako u Krajini tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini, Reisu-l-ulema Husein Kavazović je poslao dokument Preporuku od Vijeća muftija, a upućena je svim pripadnicima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Preporukom Vijeća muftija pozivaju se svi članovi IZ u BiH da upute džematlije ka pridržavanju islamske tradicije Bošnjaka o ne priređivanju jemeka (jela/ručka) u kući umrle osobe nakon dženaze.

Oni poručuju da se jelo može ponuditi samo musafirima koji na dženazu dođu izdaleka, ali da je i tada bolje da im hranu ponudi rodbina i komšije, a ne porodica umrle osobe.

Pogledajte prilog:



Pozitivan je ovo primjer sprječavanja zloupotrebe religije radi bogaćenja neodgovornih pojedinaca, koje vjernike sve više odvraća od čistoće vjere.

(Cazin.NET)

PS
U MIZ Kozarac, imami već godinama pozivaju džematlije da se pridržavaju islamske tradicije Bošnjaka, da se ne  spremaju jela  (ručak) u kući umrle osobe nakon dženaze.
Nijaz-Caja

Samo oni koji se plaše da zauzmu neki stav u životu, prihvataju na sebe ulogu dobre duše. Uvijek je neuporedivo lakše vjerovati u sopstvenu dobrotu, nego se sukobiti sa drugima i boriti se za svoja prava. Sigurno je lakše otrpjeti uvredu ne uzvrativši je, nego smoći hrabrost i upustiti se u borbu sa jačim od sebe; uvijek možemo reči da nas bačeni kamen nije pogodio, a onda tek noću, u samoći, oplakivati, svoj kukavičluk... Trgni se čovječe.