Izdvajamo

U džematu Mutnik MIZ Kozarac sinoć je organizovan tradicionalni iftar na otvorenom koji je okupio oko 200 vjernika.
Organizatori ovog iftara su Džemat Mutnik, a dobrodošli su i vjernici iz drugih džemata.
Kako nam reče imam u ovom džematu Jasmin ef Glamočanin: "Ovo je već 7. godine da se ovako organizuje džematski iftar i to je, slobodno sad možemo reći, tradicionalini iftar u džematu Mutnik".

Prije sedam godina imam Jasmin je predložio džematski iftar, a džemat prihvatio kao dobar prijedlog i tako je sve počelo. Već narednih godina i većina drugih džemata prihvata ovu ideju i ovaj ramazan većina džemata u Medžlisu IZ Kozarac organizuju džematski iftar.


Gosti na iftaru su bili: Prof. Izet Terzić profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu iz Bihaća i Prof. Šuhra Terzić koordinator odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam, muftijstvo Bihać.
Sinoć je u vrijeme iftara počinjala fudbalska utakmica BiH-Grčka 0:0, a organizatori su se pobrinuli da postaći uz iftar mogu da prate i utakmicu. Ovo su svi prisutni pohvalili.


Ovdje moram pohvaliti kompletnu organizaciju, džemat, Jasmina ef, zatim Restoran "Stari grad" koji su pripremili iftar i čovjeka koji pravi izuzetno ukusan gulaš Mića Talundžić

 

Tri kilometra dalje, u Kamičanima, Udruženje žena "Kamičani 2015" također su organizovale iftar za žene. Ovaj iftar je pripremit za sve žene postaće, članice i one koje nisu, a svu hranu su kuhale same članice udruženja.
Ovo je prvi iftar u ovom udruženju i bilo je dosta velik broj žena. Kako mi rekoše, želja im je da ovo ubuduće rade svake godine.
U društvenom domu nije bilo dovoljno mjesta za klanjanje Akšam namaza, pa su žene klanjale pod vedrim nebom.
Sve pohvale za dobru organizaciju.

Nijaz-Caja Huremović

- U temeljima RS-a nisu, kako to patrijarh srpski kaže, ali i skoro svi političari iz RS-a, kosti najboljih srpskih sinova. U temeljima RS-a su kosti moga petnaestogodišnjeg brata, moga oca, dida, nane, kosti još 102 djece, a u tim temeljima sam mogao biti i ja koji sam, eto, uspio preživjeti i tri prijedorska logora i živi štiti i još mnogo toga - ističe Duratović.