Izdvajamo

Sinoć su džematlije džemata Kalata organizovali džematski iftar za postaće svog džemata, a dobrodošli su i postaći drugih džemata. Gost na iftaru bio je Abdul-Aziz Nuspahić do prošle godine imam u ovom džematu.


Ovaj iftar su donirali i pripremili džematlije Kalate. Kotlić je pripremio Bajro uz asistenciju Vajte koji je mješao.
Omladinci su posluživali i dok gledam kako oni služe razmišljam, ako ih neki vlasnik restorana vidi otimat će se za ove konobare.
Hrana, posluga, ambijent, ma komplet organizacija sve pohvale.

Poslije iftara smo Medina Mujanović, Amina Javor i ja otišli u džemat Kamičani 2 na Teravih namaz. Tamo smo toplo dočekani. Ovdje je mekteb i softa dolazi samo u vrijeme Ramazana. Sinoć je bio softa Okić Ajdin jedan od braće blizanaca, a drugi brat Almin je bio u Kamičani 1. Braća Okić trenutno se školuju u medresi Cazin, 3.razred.


U džematu Kamičani 2 mi rekoše da svaku noć poslije namaza, počaste sve prisutne, sa bombonima, kolačima koje je neka od džematlijki pravila, keksom ili sladoledom. Sinoć je bio specijalitet koji je pravila Hasanova žena, a koji je bio veoma ukusan i na kraju svi su dobili sladoled.


Hasan i njegova žena dolaze u teraviju uz pomoć lampuša. Kažu: "Imamo mi baterije i sva druga osvetljenja, ali nekako nam najljepše kao nekada sa lampušom".

Nijaz-Caja Huremović

Još fotografija sa iftara u Kalati.

"U ovoj novoj godini želim da moji pravi prijatelji ostanu kakvi jesu, te da ih steknem još puno više, to je nešto što teško nađeš a lako možeš da izgubiš. Prijatelji u kojima možemo potražiti najveću podršku. Znamo da će ostati uz nas nevažno kamo nas vodio naš lični put. Naravno i njima želim sve najbolje kao i sebi u ovoj novoj godini." Šerif Jaskić - Hifo