Izdvajamo

U Zecovima je danas otvoreno Šehidsko turbe u znak sjećanja za 139 ubijenih žitelja prijedorskog naselja od 23. do 25. jula 1992. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

U napadima srpskih snaga ubijeno je i 18 djece, a najmlađe je bilo star tek tri godine.

U samo dva dana mnoge porodice su nestale, a među njima i porodica Have Tatarević kojoj je ubijeno šest sinova i suprug.

Ona danas nije bila na mezarju, jer ima zdravstvenih problema i liječi se u bolnici "Dr. Mladen Stojanović" u Prijedoru.

Ista sudbina je zatekla i Fikreta Bačića koji je izgubio 31 članova bliže rodbine, među kojima majku, suprugu, dvoje djece te bratiće i sestriće i njihove porodice. Njegovi najbliži još uvijek nisu pronađenu. Umjesto podignutih nišana na mezarju su bijeli papiri s njihovim imenima.

"Uzimajući u obzir broj stanovnika koje je brojalo ovo naselje prije četvrt vijeka, ono je od prijedorskih naselja izgubilo najviše bošnjačkog stanovništva u proteklom ratu.

Prije 25 godina ovdje je živjelo oko 700 žitelja bošnjačke nacionalnosti, a sada s pravom glasa u njemu živi 107 žitelja.

"Nekad su u Zecovima živjeli Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Međutim, sada u njemu živimo mi povratnici i Srbi, ali to ni približno nije onakav život kakav je nekada bio. Može se reći da živimo jedni pored drugih. Bošnjačke porodice su uglavnom staračke, a ono malo mladih kojih ima po završetku školovanja odlazi sa ovih prostora, jer se ne mogu zaposliti," izjavio je Bačić za AA.

Izvor: (AA)
foto i video Nijaz-Caja Huremović

Šehidsko turbe otvorila je Asija Bačić.

.be">

Kahrimanović kaže kako je teško procijeniti koliko je trenutno stanovnika u Kozarcu. "Negdje oko 8.000. Prije rata živjelo je ovdje blizu 25.000 stanovnika, od kojih je 95 posto bilo bošnjačko stanovništvo. Zato smo toliko i stradali. Sve kuće, svi objekti, sve je u Kozarcu bilo porušeno. Po zadnjem popisu ima nas oko 20.000."