Izdvajamo

Vijeće muftija IZBiH nije tijelo koje će reći da jeste bio ili nije bio genocid, jer ulaziti u međunarodnopravne kvalifikacije nama ne priliči, kaže Jusić

 Nakon što je u srijedu objavljeno saopštenje sa sjednice Vijeća muftija IZBiH u kojem se, između ostalog, govori o Izvještaju Komisije Vijeća muftija za istraživanje i utvrđivanje relevantnih činjenica, te o pripremama odgovarajućih dokumenata na osnovu kojih bi se moglo osnovano odlučivati o Inicijativi Medžlisa Islamske zajednice Kozarac za donošenje fetve o genocidu/stradanju muslimana u Prijedoru i okolini, neki mediji su to shvatili kao da će ova fetva uskoro uslijediti.

Dolina Sane

To je apsolutno netačno, upozorava savjetnik reisu-l-uleme Muhamed Jusić, napominjući: “Mi smo, zapravo, uradili analizu koja pokazuje da, uzmu li se u obzir razmjere zločina počinjenog nad bošnjačkim stanovništvom Prijedora i doline Sane, jasno je da se radi o djelima koja su počinjenje genocida. Jer, iako još ne postoji pravosnažna presuda pred domaćim ili međunarodnim sudovima u kojoj je neko od odgovornih za zločine u tom području presuđen za zločin genocida, treba istaći da su u svim prvostepenim (Karadžić) i pravomoćno okončanim sudskim postupcima (Krajišnik, Brđanin, Stakić, Sikirica) sudska vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) utvrdila kako zlodjela koja su vršena u dolini Sane predstavljaju neku od radnji učinjenja zločina genocida”.

Zbog toga je, dodaje Jusić, neophodno učiniti sve kako bi se sačuvalo sjećanje na istinu o tim dešavanjima i kako bi se žrtvama odalo dužno poštovanje, te spriječilo njihovo minimiziranje ili negiranje.

U saopćenju sa sjednice Vijeća muftija se kaže i to da su “svi organi Islamske zajednice u BiH dužni učiniti sve kako bi se očuvalo kolektivno sjećanje na ove zločine i kako bi se iskazao pijetet prema žrtvama. Vijeće muftija poziva i druge državne i društvene institucije i organe da u tom smislu daju svoj doprinos, te sve relevantne institucije države i društva da žrtve najtežih zločina stave u fokus procesa suočavanja sa prošlošću.”

“Ponavljam, sud te zločine još nije tako nazvao, što ne znači da neće, ali Vijeće muftija nije tijelo koje će reći da jeste bio ili nije bio genocid. Ulaziti u međunarodne pravne kvalifikacije ne priliči Vijeću muftija, onda bismo devalvirali i tamo gdje jeste utvrđen genocid. Iako je svima jasno da zločini o kojima govorimo svojim karakterom, obimom i sistematičnošću predstavljaju najteže oblike zločina protiv čovječnosti i počinjenje djela sa genocidnim radnjama”, ističe Jusić, napominjući da je Vijeću muftija upućena inicijativa za donošenje te fetve.

 

Riječ je o inicijativi Medžlisa IZ-a Kozarac. Predsjednik tog medžlisa Teufik Kulašić kaže da Kozarčane najviše boli to što se u RS-u sve radi i govori kako bi ispalo da zločina nad Bošnjacima nije ni bilo.

“A samo na spomen-obilježju u Kozarcu upisana su 1.222 imena. Problem je što zulumćari koji znaju gdje su naši ubijeni neće da to otkriju, a treba uzeti u obzir to da ratna dejstva nisu postojala na području Prijedora”, govori Kulašić, dodajući da su tamošnji Bošnjaci svjesni da fetve važe samo za muslimane, a da je pitanje genocida nešto što se prije svega tiče svih nadležnih državnih organa.

Ali, zašto su onda zatražili fetvu za genocid?

“U situaciji smo da mi, Bošnjaci, ovdje u Republici Srpskoj vjerujemo još samo IZ-u. Nemajući kome, Bošnjaci se samo obraćaju nama u Medžlisu. A mi koji vodimo Medžlis i naše džematlije, svi od iste bolesti bolujemo, svi tragamo za svojim ubijenim i svi hoćemo samo da normalno živimo. Ali, u RS-u smo mi građani stotog reda. I zakonima nas hoće otjerati odavde, kao što je zakon koji je u nacrtu o naknadi štete žrtvama odredio da ostanemo bez ikakvog prava, sve je protiv nas, sve”, govori Kulašić, napominjući da su Bošnjaci ogorčeni cjelokupnom politikom domaće vlasti.

“Uzmite samo preseljenje laboratorije ICMP-a u Haag. Eto, Korićani će se raditi od prvog marta, uzorci idu u Holandiju, nije li to nelogično? Nama ne ide u glavu da je naša vlast to dozvolila”, kaže Kulašić.

Jusić naglašava: “Mi smo donijeli zaključak, ne fetvu, ali će Vijeće muftija razmotriti mogućnost kako će se tretirati tamošnja groblja, šehitluci i u vezi sa tim će se izdati fetva, po uzoru na onu vezanu za Srebrenicu”.

Kulašić ističe i to da se tamošnji ljudi plaše da ne budu svedeni samo na vjersku zajednicu, a da njihova građanska prava budu potpuno zanemarena.

Nema države

“Mi znamo da je fetva vjerski čin, ali imamo li mi drugi način da ukažemo na to da se ne može šutjeti na sve ove zločine, da je još toliko toga da se uradi samo da bi se ovi zločini posložili, a da ni ne govorimo o sankcijama protiv izvršilaca i naredbodavaca zločina, te obeštećenju žrtava?! Naravno, ovdje je riječ o odgovornosti Bošnjaka! Koliku bi fetva imala težinu, vrijeme će pokazati. Dakle, pokazat će koliko pripadamo IZ-u i koliko je cijenimo, ali ne zaboravimo: Bosna i Hercegovina se branila i učvršćivala odnosom prema Bošnjacima koji žive u RS-u. Promašaj je politički sve drugo. Umjesto takvog odnosa, imamo suprotan, naši problemi su sve veći i veći, metu nas jednostavno”, govori Kulašić, koji ovako komentariše donošenje fetve o šehitlucima.

“Nismo mi, ne daj Bože, ljubomorni na Srebrenicu i na Potočare, ali ovdje mi sve radimo sami. Nema iza nas entiteta, ali, bogami, nema ni države. Pokušavamo da naši šehitluci budu državna briga, ali teško ide. Odavde nemamo na državnom nivou nikoga, minimalno imamo svojih predstavnika i na nivou entitetske skupštine, u samoj opštini prije rata nas je bilo pola-pola, a sada ima samo pet odbornika Bošnjaka od ukupno 31 odbornika”, kaže Kulašić.

 

Oslobođenje

Foto:Nijaz-Caja Huremović

"Ako pravdu ne nađeš na ovozemaljskoj sudnici, svoju parnicu usmjeri ka ahiretskoj sudnici, gdje će svjedoci biti meleki, gdje su sve tužbe brižno čuvane i gdje je sudija Najpravedniji i Najmudriji od svih!"

Aid el-Karni