Izdvajamo

Džematlije džemata Hadžići Medžlis IZ Kozarac polahko počinju pripreme za svečano otvaranje njihove ljepotice, džamije, a koje je planirano za subotu 28.Jula 2018. godine. Zijad Hadžić nam priča: Prvi koraci biće već ove hefte kad će da se sastanu sa svim džematlijama, koji budu ovdje.
Izabrat će organizacioni odbor i dogovoriti pripremne radove, ko, šta i kako će se raditi do otvora džamije.

Da podsjetimo ova džamija je sagrađena 1990. godine i već 1992. srušili su je "hrabri junaci,danas heroji". Džematlije su, poslije prošlog rata, počeli povratak na svoja ognjišta i već 2002.godine počeli gradnju džamije. Iste godine su počeli obavljati namaze u nezavršenoj džamiji. Organizovali su učenje Mevluda i Tevhida, za ramazan su imali hođu i takođe bila je organizovana mektebska nastava. Sve ovo nabrojano bilo je do 21.oktobra 2008. godine, kad su sa džematima Kevljani i Srednji Jakupovići osnovali "Ujedinjene džemate Kevljani-Hadžići-Srednji Jakupovići". Iste godine dobili su stalnog imama Hafiza Muharema ef Šeperovića.

Vrijedne džematlije nisu žalili truda, a ni novca za izgradnju, danas već jedne od najljepših džamija u našem kraju. Moram naglasiti da ovaj džemat nije tako velik, ali su džematlije jako složni i vrijedni.
Zadnje dvije godine su odlučili da završe sve planirane radove i zvanično otvore džamiju.
U zadnjih dvije godine, veliki poduhvat, sagradili su Šehidsku munaru, najviši nišan nevino ubijenim džematlijama džemata Hadžići, a u isto vrijeme renovirali već izgrađeni minaret. Zatim su završili preostale radove na ogradi. Dvorište je popločano sa flasterima, oko parkinga betonirano i vrše se pripreme za asfaltiranje. Bunar uređen.


Prošle godine asfaltiran je put kroz džemat, dužine oko jedan kilometar.
Također Dževad Hadžić je, putem interneta, povezao tri džemata i danas Hafiz Muharem ef Šeperović uči ezan na jednom mjestu, a čuje se sa džamija u Kevljanima, Hadžićima i mekteba Srednji Jakupovići. Također, Dževad je instalirao videonazor, a jedan dio Hadžića može da se gleda uživo 24 sat u danu. Džamija je jako dobro i lijepo osvjetljena i u noći se vidi sa vrha Kozare.

Mezarluci su ograđeni, mejtahana završena, ugrađena hladnjača...
Zijad Hedžić naglašava: U svim dosadašnjim radovima učestvovali su i džematlija drugih džamata u Kozarcu, pa i dalje. Ovim putem želi da se zahvali svim donatorima koji su, na bilo koji način, pomogli.

Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: „Vjerniku se od njegovih djela poslije smrti priključuju: znanje koje je širio, dobro dijete koje je ostavio, Mushaf koji je dao u nasljedstvo, džamija koju je sagradio, kuća za putnika-namjernika koju je sagradio, voda koju je doveo, ili sadaka koju je dao iz svoga imetka u toku svoga zdravlja i života da se raspodijeli poslije njegove smrti.“ (Ibn Madže - hasen)

Za svečanost otvaranja džamije očekujemo pomoć i podršku Medžlisa IZ Kozarac i svih džematlija kao i raje iz drugih džemata.
Iz mnogih mjesta će tog julskog dana u goste džematu Hadžići i džematlijama ovog džemata i Medžlisa IZ Kozarac doći brojni gosti (musafiri), koji će svojim prisustvom uveličati svečanost otvorenja novosagrađene džamije. Džematlije se spremaju da dočekaju goste i lijepo ih ugoste.
Još jednom da podsjetimo, svečanost otvaranje džamije u džematu Hadžići će biti 28.jula 2018.godine.
Dobro nam došli!

Nijaz-Caja Huremović

U nastavku pogledati dva videa. Prvi video kako danas izgleda džamija vani i unutra, a drugi video prikazuje početak gradnje džamije 2002.godine.

.be">

.be">

 

Budite ponosni na naše kozaračke borce, oficire i generale armije Republike Bosne i Hercegovine. Budite ponosni na naše očeve i majke, braću i sestre, jer oni živješe i umiraše časno. Budite ponosni jer pripadate narodu koji tlačen, proganjan i na pravdi Boga ubijan, a koji druge nije tlačio, proganjao i na pravdi Boga ubijao! Spram dušmanima budite ponosni i prkosni, a spram svojom braćom i prijateljima ponizni i milostivi! Neka nas sviju Uzvišeni Allah na tom putu pomogne!

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.