Izdvajamo

U džematu Mutnik MIZ Kozarac sinoć (Nedelja 03.06.2018.) je organizovan tradicionalni iftar na otvorenom koji je okupio oko 180 vjernika.
Organizatori ovog iftara su Džemat Mutnik, a dobrodošli su i vjernici iz drugih džemata.
Kako nam reče imam u ovom džematu Jasmin ef Glamočanin: "Ovo je već 8. godina da se ovako organizuje džematski iftar i to je, slobodno sad možemo reći, tradicionalini iftar u džematu Mutnik".

Prije osam godina imam Jasmin je predložio džematski iftar, a džemat, sa oduševljenjem, prihvatio kao dobar prijedlog i tako je sve počelo. Već narednih godina i većina drugih džemata prihvata ovu ideju i ovaj ramazan većina džemata u Medžlisu IZ Kozarac organizuju džematski iftar.

Ovdje moram pohvaliti kompletnu organizaciju, džemat, Jasmina ef, zatim Restoran "Stari grad" na čelu sa Enesom Kapetanovićem koji su pripremili iftar.

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.