Izdvajamo

Jutros je osvanuo još jedan Bajram. Osvanuo je još jedan dan u kojem ova kozaračka dolina sluša radosne čestitke bajramskih mubarek dana, svjedoči osmjehe na licima omladine i staraca, osjeća ljepotu ljudskog radovanja.

Centralna bajramska svečanost u Kozarcu održana je u Šehidskoj Džamiji Kamičani, a svečanost je predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mr. Amir ef Mahić.

 

Dvorište Šehidske džamije, kao i unutra u džamiji, ispunili su vjernici iz Kamičana i drugih džemata ali i oni kozarčani koji žive širom cijelog svijeta. Oni su došli da bajramsku radost podijele u svojim džematima, kućama, sa familijom, komšijama i prijateljima.

 

Tri fotke iz mog džemata Alići-Softići,  podjela halve, a obećao sam svojim džematlijama.

 

Zadnji dan Ramazana i četvrti džematski iftar u džematu Kamičani. Donatori ovog iftara bili su džematlije ovog džemata, Hadži Besim i Hadži Namka Kenjar. Prisutne džamatlije zahvaljuju svojim komšijama.

 

Sabah namaz je klanjan u džamiji.

Amir ef Mahić je svim kozarčanima ovdje u Kozarcu, prijedorčanima i onima koji žive u inostranstvu čestitao Bajram, sa željom da ostanu vezani za rodni kraj i da budu saosjećajniji jedni prema drugima kako bi uzvišenom Bogu bili draži i bliži.

 

Osvanu i mubarek bajramski dan u kojem ova krvava zemlja upija suze ispuštene iz zjenica napuštenih majki i očeva, sinova i kćeri, braće i sestara, supruga i prijatelja. U kojem se radost, na jednom, prekida plačom. U kojem se srce ispunjava žalom.

Poslije klanjanja Bajram namaza i čestitanja, uputili smo se prema Šehidskim mezarlucima, gdje su pristizali kozarčani iz ostalih džemata. Imami svih džemata IZ Kozarac proučili su Jasin i dovu za Šehide. Nebih se bavio brojkama prisutnih, nadam se da fotografija kaže sve.

 

Već u 10.00 sati sam u Domu za starija lica „Enea“ u Kozaruši.

 

Imam džemata Kozaruša Emil ef Velić došao da obiđe stanovnike ovog doma. Raduju se Bajramu i posjeti imama Emila ef.


Imam je poselamio sve stanovnike razgovarao sa njima. Vlasnik doma Emir Dautović se zahvalio, u ime svih stanovnika, na posjeti i izrazio nadu da će ovakvih posjeta biti i sljedećih Bajrama.

 

Zatim je stanovnicima doma priređen Bajramski ručak.

 Zatim dobijam najljepšu čestitku za Bajram od unučadi.

Poslije podne dobijam informaciju da sin od Šuhre ili brat od Hime Bašić, Ferid, dolazi svojoj kući. Žurim kod Hime i Šuhra da zabilježim susret majke i sina koji se nisu vidjeli punih 26 godina. Zakasnio sam punih pet minuta.

Majka Šuhra me ubjeđuje da nisam zakasnio i da je ovo njen najsretniji Bajram u životu.

Ostatak prvog dana Bajrama proveo sam sa familijom, komšijama i prijateljima.

 

Kao svakog Bajrama tako i jutros prvi naši gosti su naše mlade komšije. Samkinu baklavu hvale, a ona sva sretna, pa ih tjera da uzmu još malo.

Već u 18.00 sati žurim u Kozarac, gdje je održano Bajramsko sijelo. Organizator sijela je KUD "Kozara". Izuzetno lijepo druženje sa mladima.

Još jednom: Svim muslimanima svijeta upucujem iskrene cestitke

BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN

Nijaz-Caja Huremović

.be">

.be">

Slijede fotografije koje sam danas pravio:

 

Ali eto život je kao rijeka, tece i ne zaustavlja se.