Izdvajamo

U kompleksu šehidskog mezarja Kamičani-Kozarac kod Prijedora danas je klanjana kolektivna šehidska dženaza za tri prijedorske žrtve Fikreta Crljenkovića, Adema Bešića i Mehmeda Mulalića.

Klanjanje kolektivne dženaze predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Ovogodišnja šehidska dženaza, kao i godišnjica masovnog pogubljenja Bošnjaka Prijedora i Kozarca, imala je isključivo vjerski karakter.

Dženazi je prisustvovao i potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH i šef Kluba Koalicije Domovina u NSRS Admir Čavka, koji je, između ostalog, kazao da su ovdje došli da odaju počast šehidima i da ovo nije mjesto gdje se treba pričati o politici.

- Na nekih 40 kilometara od Banje Luke je najveća masovna grobnica na Balkanu, Tomašica. To ponekad zaboravimo, ali to treba imati u podsvijesti. Svakako ne postoji kolektivna odgovornost jednog naroda, postoji odgovornost onih koji su to radili i svi trebaju biti kažnjeni. Naša osveta treba biti pravda i ništa drugo - kazao je Čavka.

Dženazi su prisustvovale žene iz Udruženja "Pokret Majki enklave Srebrenica i Žepa".

Munira Subašić je rekla da žene Srebrenice, Žepe i Podrinja znaju šta znači kada vam neko ubije sina ili siluje kćerku.

- Znamo šta je bol, šta je tuga i zato smo ovdje danas došli da damo podršku ovim majkama koje su proživjele sve ono što smo i mi - kazala je Subašić.

Porodice koje su se oprostile od svojih najmilijih s puno emocija rekle su, između ostalog, da nema ni oprosta ni smiraja, a posebno ih boli to što su godinama tragali za kostima svojih najmilijih.

Nakon klanjanja dženaze, tabuti sa nevino ubijenim bošnjačkim civilima upućeni su prema Kamičanima, Hambarinama i Rakovčanima, gdje su i ukopani.

Fikret Crljenković imao je 26 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2017. na lokalitetu Miska Glava na području Prijedora.

Adem Bešić imao je 29 godina, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1999. u mjestu Poljanak, na području Kozarca. Treća žrtva koja će danas naći smiraj je Mehmed Mulalić, koji je imao 44 godine. Posmrtni ostaci ekshumirani su 2015. na lokalitetu Hambarine, na području Prijedora.

Oni su identificirani u Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu.

Tekst:Avaz/Foto Nijaz-Caja Huremović

 

Hvala Caja.!! Ti si nas prozor Četvrtkom u naše malo misto..!!

Haris
Četvrtak