Izdvajamo

U haremu džamije u Kozaruši, nakon što je klanjana dženaza  ispred Mutničke džamije, danas je ukopan hadži Teufik ef Hadžić, naš kozarčanin i jedan od najstarijih bosansko-hercegovačkih imama koji je preselio u svojoj 98 godini.

Dženazu je, po oporuci umrlog, klanjao Amir ef Mahić, glavni imam Medžlisa IZ Kozarac, koji je rekao da je hadži Teufik ef. Hadžić, kad je riječ o Medžlisu Kozarac iza sebe i u ovom stoljeću ostavio reprezentativna djela.

- Kao velika ličnost obilježio je prošlo stoljeće. Cijeli ovaj kraj je predstavljao u najvećim strukturama IZ. Kad je on otišao u penziju ja sam se rodio , ali sam uz njega mnogo naučio i smatram da smo mi njegovim odlaskom mnogo izgubili , ali isto tako i njegovim prisustvom među nama mnogo dobili u ovom poslijeratnom periodu. Bio je veliki uzor , jedna velika ličnost koju ćemo teško nadomjestiti.Bili smo počašćeni njegovim prisustvom - kazao je efendija Mahić.

U džematu Kozaruša ef. Hadžić je službovao 30 godina, sve do odlaska u penziju. Bio je glavni imam u Kozarcu od 1969 do 1982 godine, u dva mandata bio je potpredsjednik Ilmijje za bivšu Jugoslaviju, u četiri mandata član Sabora Islamske zajednice.

Autor je više članaka i dvije knjige “Džamije i džemati Kozarca” i “ Moje sjećanje na banjalučke medrese”. Dženazi hadži efendije Teufika prisustvovali su izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH Nusret efendija Abdibegović, predsjednik Udruženja Ilmijje za BiH Mensur ef. Pašalić i bihaćki muftija Hasan efendija Makić.

 

PUTNIČE,

TO ŠTO SI SAD TI,

TO SAM NEKAD BIO JA!

A TO ŠTO SAM SAD JA,

TO ĆES JEDNOM BITI TI!

Sa jednog nišana sa mezarija u Kozarcu