Izdvajamo

MEDŽLIS ISLAMSKE ZAJEDNICE PRIJEDOR
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Dana 05.03.2019.godine (utorak) osvanuli su uvrijedljivi natpisi sa nacističkim porukama na ulazu u harem Čaršijske džamije u Prijedoru i na garaži čaršijske džamije.

 

U vrijeme kada sve više govorimo o suživotu toleranciji i sprječavanju djela nastalih iz mržnje, još uvijek ima onih koji su zadojeni fašizmom i mržnjom.
Medžlis Islamske zajednice Prijedor oštro osuđuje ovakve vandalske činove sa izlijevom mržnje prema islamu i Bošnjacima u Prijedoru, te poziva sve vladine i ne vladine organizacije, predstavnike političkog, kulturnog i vjerskog života da osude ovaj čin i doprinesu njegovom spriječavanju u budućnosti.

 

Tražimo od nadležnih organa da sprovedu istragu o počiniocu/počiniocima i adekvantno ih kazne, s ciljem sprječavanja ovakvih radnjih u buduće.
Ponadali smo se da su mrzitelji uzeli pouku iz slučaja razbijanja prozora na Čaršijskoj džamiji u septembru 2014.god., nažalost kako vidimo još je puno onih koji se ne mogu pomiriti sa činjenicom da su Bošnjaci, muslimani, u Prijedoru svoji na svom i da su se uspjeli vratiti i obnoviti svoje džamije i kuće.
Takvima poručujemo da nas ne mogu zastrašiti i da ćemo i dalje širiti optimizam i slobodno izražavati svoju vjeru, kulturu i tradiciju.

Čitanje knjiga oplemenjuje razum, donosi mnoge pouke i vrijedne savjete i čovjeka osvjetljava mudrošću. Čovjek koji mnogo čita knjige lijepo i elokventno govori, zna usrećiti druge, utješiti ih, dati valjan savjet. Druženje s takvim čovjekom bolje je od svakog sijela, ono je slasno za svaki um i dušu. Mudrost koju on prenosi poput je bilja koje svoj plod daje uvijek.