Izdvajamo

U prostorijama Udruženja Prijedorčanki „Izvor“, dana 24. aprila 2019. godine održan je sastanak na kome su prisustvovali predstavnici porodica žrtava, predstavnici udruženja Prijedorčanki „Izvor“, Medžlisa IZ Kozarac, Medžlisa iz Prijedor i Instituta za nestale osobe BiH-Područni ured Bihać.

Tema sastanka bila: Izvještavanje o toku procesa ekshumacija i identifikacija nestalih osoba sa područja opštine Prijedor , te dinamika priprema posmrtnih ostataka žrtava sa Korićanskih stijena za kolektivnu dženazu.

Tom prilikom predstavnici Instituta za nestale osobe su informisali prisutne o toku i aktivnostima rada u KIP Šejkovača na antropološkoj obradi posmrtnih ostataka žrtava. Na sastanku je zaključeno:

1. Da porodice žrtava mogu posjetiti KIP Šejkovača u Sanskom Mostu svaki radni dan od 07.00-15.00 i vidjeti posmrtne ostatke svojih najmilijih,

2. Da će se organizovati kolektivna šehidska dženaza 20. jula 2019. godine i da će to biti u Prijedoru, na stadionu Vedro polje u Hambarinama, a onda se ukop obavlja na mezarima gdje porodice odluče.

3. Da porodice odlučuju o ukopu svojih najbližih,

4. Da porodice koje nisu dostavile nove kontakte (telefon, e-mail) dostave Institutu, Medžlisu IZ Kozarac, Udruženja Prijedorčanki „Izvor“,

5. Da aktivnosti oko pripreme šehidske dženaze idu planiranom dinamikom.

Prijedor; 24. april 2019. godine

IZ Kozarac, MIZ Prijedor, Udruženje Prijedorčanki „Izvor“


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.