Izdvajamo

Sinoć se posebna ramazanska atmosfera osjetila i na zajedničkom iftaru džematlija džemata Brđani. Ovo je već treći zajednički iftar u dvorištu džamije u Brđanima na kome je bilo prisutno oko stotinu džematlija.
Organizacija zajedničkog iftara u džematu Brđani bila je na najvišem nivou i sve je proteklo u najboljem redu.

Već tri godine svakog mjeseca Ramazana, harem džamije u Brđanima bude pun vjernika ovog džemata kako bi zajednički iftarili i kroz druženje i molitve pokazali odanost i ljubav prema Gospodaru i svoju privrženost vjerskoj zajednici.
Ovakva druženja djeluju poticajno na vjerničku populaciju što rezultira jačanjem imanske energije i razvijanjem svijesti o Uzvišenom Allahu, dž.š., i Njegovim neizmjernim blagodatima.
Imam džemata Brđani Said ef Toromanović se zahvalio, svim džematlijama ma gdje bili, a koji su finansirali, ili na bilo koji način pomogli ovaj iftar. Zahvalio se hanumama koje su se potrudile da pripreme slatko, kolače, torte, baklave, hurmice (hurmašice)...

Zatim dodao da su u džematu aktivni sa radovima na infrastrukturi. Trenutno se radi nova gasulhana koja će imati popratne prostorije, abdesthana, toalete, ostavu... Radi se musala koju je donirao jedan džematlija, a čije ime je anonimno. Završen je potporni zid, asfaltiran i uređen parking, a planiran je još određeni broj aktivnosti koje će se ralizirati uz Allahu, dž.š. pomoć i pomoć dobrih džematlija koji su uistinu pokazali svoju vjeru, a vjera nije samo riječima nego se vjera pokazuje svojim djelom, a to su džematlije džemata Brđani dokazali i dokazuju, kako ovdje u Bosni tako i u dijaspori. Kozarčani su poznati kao najmerhametlija raja i to je ono što nas krasi i po čemu smo prepoznatljivi u cijelom svijetu.

Nijaz-Caja Huremović

Doticni Ramo Besic je reko istinu. Barem ja uvijek zeljno ocekujem cetvrtak, bas iz ovog razloga. Da bi vidio ove lijepe slike iz naseg prekrasnog Kozarca, i da procitam koji haber. Moze to biti i sitnica, mozda slika ukalamljene vocke, da meni vec bude toplo oko srca. Hvala puno za ovaj trud, na slikama i haberu i samo dalje tako.

Četvrtak