Izdvajamo

Sinoć se posebna ramazanska atmosfera osjetila i na zajedničkom iftaru džematlija džemata Dera.
Sinoć su džematlije džemata Dera organizovali džematski iftar, a na kojem je prisustvovalo oko 100 postača. Već tri godine svakog mjeseca Ramazana, u Deri bude puno vjernika ovog džemata kako bi zajednički iftarili i kroz druženje i molitve pokazali odanost i ljubav prema Gospodaru i svoju privrženost vjerskoj zajednici.

 

Iftar je organizovan pored kuće Esada Muratčehajića - Ese koji je ustupio svoj prostor za ovaj iftar.
Džematlije su bili ti koji su skoro sve pripremili, pite, kolače... Gulaš je kuhao Mesud Blažević, a pomagao mu je Enes Blažević i gulaš je bio izuzetno ukusan, čini mi se čak ukusnije nego prošle godine. Radnici restorana "Stari Grad" na čelu sa Enesom Kapetanovićem su posluživali.
Također naglašavaju da su džematlije sve sami finansirali.
Sve pohvale za džemat Dera.

Nijaz-Caja Huremović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.