Izdvajamo

Džemat Stavanger je jedan od 13 bošnjačkih džemata u sklopu Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj i nalazi se na prostoru Zapadne obale.
Na ovom prostoru etablirali su se Bošnjaci iz skoro svih krajeva Bosne i Hercegovine, posebice prve skupine iseljenika koji su boravili u zloglasnim logorima na području Prijedorske opštine,Podrinja,srednje Bosne te onima iz Hercegovine.

Takva šarolikost čini ovaj džemat Bosnom i Hercegovinom u malom. Pored mnogobrojnih aktivnosti u toku godine dana vrijedne džematlije i džematski odbor zajedno sa svojim imamom mr. Ibrahim ef. Šabićem već sedmu godinu za redom organiziraju zajedničke iftare tokom cijelog mubarek mjeseca Ramazana, što ovaj džemat čini rijetkim primjerom.
Pored zajedničkih iftara obavljaju se redovni namazi u džematu, predavanja, sijela i druženja.
Ovakvi zajednički iftari su želja vrijednih džematlija koji žele da svoju hranu, vrijeme i toplu riječ podjele sa ostalim džematlijama i time steknut sevap i dobro djelo.

Svakodnevni ramazanski iftari i druženja te tople domaćinske prostorije, ispunjenje mirisom bosanske kuhinje, otvorene su za putnike namjernike, džematlije ovog džemata kao i sve članove IZ u koliko su na putu ili prolaze kroz džemat Stavanger.
Dobre domaćice i vrijedni domaćini vođeni su hadisom Pejgambera, s.a.w.s., koji kaže:„Ko pripremi iftar postaču, imat će nagradu kao i on, a da se postaču njegovi sevapi uopće ne umanje“!

Nadajući se Božijoj nagradi za uloženi trud vrijedne džematlije se raduju Bajramu.

Priredio:
Ibrahim ef. Šabić

Fotografije:
Nijaz Kajdić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Al' mi moja mati nikad ne znade objasniti zašto ja sad nemam sadašnjosti a o buducnosti da i ne pricam. O prošlosti citam, ali je malo kasno, a da sam znao, da smo svi znali, da nam je receno, sad bi bezbeli kahvendisali kod Šide ili kod Saje cifuta il' pred Indeksom, Oazom ili u Trinestici, ko što su radili oni naši jarani, kojih više nema, prije dvadesetak godina. (Novembar 2011.)