Izdvajamo

Džemat Stavanger je jedan od 13 bošnjačkih džemata u sklopu Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj i nalazi se na prostoru Zapadne obale.
Na ovom prostoru etablirali su se Bošnjaci iz skoro svih krajeva Bosne i Hercegovine, posebice prve skupine iseljenika koji su boravili u zloglasnim logorima na području Prijedorske opštine,Podrinja,srednje Bosne te onima iz Hercegovine.

Takva šarolikost čini ovaj džemat Bosnom i Hercegovinom u malom. Pored mnogobrojnih aktivnosti u toku godine dana vrijedne džematlije i džematski odbor zajedno sa svojim imamom mr. Ibrahim ef. Šabićem već sedmu godinu za redom organiziraju zajedničke iftare tokom cijelog mubarek mjeseca Ramazana, što ovaj džemat čini rijetkim primjerom.
Pored zajedničkih iftara obavljaju se redovni namazi u džematu, predavanja, sijela i druženja.
Ovakvi zajednički iftari su želja vrijednih džematlija koji žele da svoju hranu, vrijeme i toplu riječ podjele sa ostalim džematlijama i time steknut sevap i dobro djelo.

Svakodnevni ramazanski iftari i druženja te tople domaćinske prostorije, ispunjenje mirisom bosanske kuhinje, otvorene su za putnike namjernike, džematlije ovog džemata kao i sve članove IZ u koliko su na putu ili prolaze kroz džemat Stavanger.
Dobre domaćice i vrijedni domaćini vođeni su hadisom Pejgambera, s.a.w.s., koji kaže:„Ko pripremi iftar postaču, imat će nagradu kao i on, a da se postaču njegovi sevapi uopće ne umanje“!

Nadajući se Božijoj nagradi za uloženi trud vrijedne džematlije se raduju Bajramu.

Priredio:
Ibrahim ef. Šabić

Fotografije:
Nijaz Kajdić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?