Izdvajamo

Večeras se posebna ramazanska atmosfera osjetila i na zajedničkom iftaru džematlija džemata Alići-Softići. Iftar je organizovan ispred Mesdžida (Mejtafa) Alići-Softići. Izuzetno obilnom iftaru prisustvovalo je oko 150 vjernika.
Već tri godine svakog mjeseca Ramazana, harem Mesdžida Alići-Softići bude pun vjernika ovog džemata i gosti iz drugih džemata, kako bi zajednički iftarili i kroz druženje i molitve pokazali odanost i ljubav prema Gospodaru i svoju privrženost vjerskoj zajednici.

Posebnu pohvalu zaslužuju omladinici, džematlije i žene džematlinke, na trudu oko spremanja namirnica i pripreme svega oko iftara.

Ukusna hrana, lijepa atmofera su učinili da ovaj iftar bude nešto posebno za džematlije ovog džemata.
Ipak posebnu čar i različitost od drugih džematskih iftara bila je Ajšina kuruza (Kukuruza koju je kuhala Ajša Sinanagić-Softić, jednu je pekla Ismeta Softić). Ona je udrobila kukuruzu u dvije veće kante sa jogurtom (kuhanom kiselnom) i to je bio glavni specijalitet na večerašnjem iftaru.

Nakon zajedničkog iftara uslijedilo je neformalno druženje džematlija.

Ženama čestitke na veoma uspješno pripremljenom iftaru.

Molim Allah dž.š. da nagradi sve učesnike ovog hairli druženja.

Više slika na fb

Nijaz-Caja Huremović

 

 

 

 

 

 

 


Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.