Izdvajamo

Sinoć, 31.05.2019., džematu Hadžići organizovan je iftar, a koji je okupio džematlije Udruženih džemata Hadžići, Kevljani i Srednji Jakupovići i drugih džemata. Iftar je organizovan ispred džamije u Hadžićima. Izuzetno obilnom iftaru prisustvovalo je oko 80 vjernika
Organizatori ovog iftara su Hadži Osman Hadžić i njegova kćerka Baha sa djecom, snahama i unukama.

Prije Akšam Namaza proučen je Ja-sin pred duše umrlih i ubijenih iz ovih familija, Kahrimanović, Hadžić, Mahić...
Imam udruženih džrmata Hafiz Muharem ef Šeperović se zahvalio, Hadži Osmanu i Bahi koji su se potrudili i organizovali zajednički iftar.

Hadži Osman Hadžić je tako sretan, jer sve je tako lijepo bilo.

Nakon zajedničkog iftara uslijedilo je neformalno druženje džematlija.

Ovakva druženja djeluju poticajno na vjerničku populaciju što rezultira jačanjem imanske energije i razvijanjem svijesti o Uzvišenom Allahu, dž.š., i Njegovim neizmjernim blagodatima.

Molim Allah dž.š. da nagradi sve učesnike ovog hairli druženja.

Nijaz-Caja Huremović

 

 

 

 

 

 


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.