Izdvajamo

Džemat Garibi,jedan je od manjih džemata,koji organizacijski pripada džematu Trnopolje,ali zbog potreba za Ramazan,prilikom dženaza,Tevhida i slično,krenuli su sa izgradnjom Mesdžida i džematske kuće koji su porušeni 1992.
Mještani su protjerani odmah na početku napada 1992.i raseljeni su širom svijeta,a njih 38 ubijeno kod kuća i u brojnim logorima.
Pronađeni su u masovnim grobnicama u okolini Prijedora i na Korićanskim stijenama.

Među onima koja je izgubila više članova bila je i Arifa Garibović.
Ona je izgubila šest sinova,a za života nije uspjela da ih ukopa u mezare,jer nisu bili pronađeni njihovi posmrtni ostaci.
Pored malog broja džematlija koji danas žive u Garibima, ovaj džemat ipak pokazuje dosta aktivnosti i želje za daljnim napredovanjem.
Kao i u većini naših naselja vjerski objekti su mjesta gdje se mještani okupljaju i to je nešto zajedničko što ih povezuje.

Uz podršku svojih džematlija u inostranstvu i ličnim radom uspjeli su izgraditi Mesdžid i Šehidsko obilježje za svoje ubijene džematlije.
Sada se svake godine džematlije iz ovog i susjednih džemata okupljaju na Šehidskom Tevhidu.

Tekst i foto:Nijaz Kajdić

 


Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.