Izdvajamo

Bajramska poruka i čestitka glavnoga imama

Neka je hvala Uzvišenom Allahu koji nas počasti dini islamom, mubarek danom Arefata i Kurban bajrama. Salavat i selam neka su od nas Bošnjaka i ostalih muslimana Bosne našem voljenom poslaniku Muhammedu a.s., njegovom časnom rodu i plemenitim ashabima, te našim dobrim precima, ulemi i šehidima.

Braćo i sestre,

U susret nam dolazi Kurban ili Hadžijski bajram u kojem su nam propisane žrtve kojima se Gospodaru svih svjetova približavamo i pokornost svoju Njemu potvrđujemo. Te nas žrtve podsjećaju na one koji su nam prethodili i svojim postupcima zadovoljstvo Allaha dž.š. zaslužili, te nas podstiču da im svojim djelima budemo sličniji ne bi li smo i mi Allahovo dž.š. zadovoljstvo zadobili i u dobre se Njegove robove svojim djelima ubrojali. Ova djela su istodobno i zavjet kojeg spram našeg Stvoritelja Allaha dž.š. obnavljamo radi naše želje da i u ostatku našeg života Njemu pokorni budemo. Zbog toga, budimo od onih koji se Allahu dž.š. djelima svojim umiljuju i koji na tom putu žele da u ovim mubarek danima i u ostatku svoga života budu.

Nalazeći se među onima koje je naš Gospodar Allah dž.š. počastio da na Arefatu budu, mjestu na kojem su dove kod Allaha dž.š. primljene uz kišu koja ovih trenutaka mubarek arefatsku dolinu uljepšava, molim Ga iz dubine svoga srca da daruje svako dobro cijelom ummetu našeg voljenog poslanika Muhammeda a.s., a naročito za naš bošnjački narod ma gdje god bio i živio, da podari mir i blagostanje u svakom kutku Zemlje u kojem muslimani žive, a naročito nama u našoj Bosni i Hercegovini i u našem Kozarcu, da podari Uputu, milost i oprost svim muslimanima, i živima i mrtvima, a naročito nama i našim dobrim precima, našim roditeljima, šehidima i časnoj ulemi bosanskoj. Molim Allaha dž.š. da nam svima da sve ljepote oba svijeta a da nas njihovih zala na njima sačuva. Amin!

Neka vam je svima

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Hafiz Amir ef Mahić

Prof.dr. Lavić: RS jeste nastala na genocidu, sigurno nije nastala seobom “ptica selica”.