Izdvajamo

Dana, 09. 11. 2019. Medžlis Islamske zajednice Kozarac organizovao je poslije podne namaza u Mutničkoj džamiji, centralni mevludski program povodom rođenja Allahovog poslanika, Muhammeda, alejhisselam.

Prije samog početka programa aktiv žena koji djeluje pri Medžlisu Islamske zajednice Kozarac, počastio je sve prisutne limunadom i halvom, te im se na tome srdačno zahvaljujemo.

Što se tiče samog programa, treba napomenuti, da je i ove godine, kao i prethodne, organizirano mektebsko takmičenje iz oblasti Sire ( životopisa ) Muhammeda, alejhisselam. Za razliku od prethodnih godina, ove godine je bio manji broj takmičara, tačnije njih 14, te je zbog toga odlučeno da se za prva tri osvojena mjesta dodjele diplome i vrijedne novčane nagrade, dok su svi ostali takmičari dobili utješne novčane nagrade, s ciljem da se stimulišu kako bi i dalje bili ustrajni u učenju životopisa Muhammeda, alejhisselama.

 

 

Takmičenje je održano istog dana kada i centralni mevlud, u Mutničkoj džamiji sa početkom u 8.00 sati. Nakon pismenog ispita, kojeg su prethodno pripremili a kasnije i ocijenili svi Kozarački imami, odlučeno je da kao i proteklih godina proglašenje pobjednika i dodjela nagrada bude u toku mevludskog programa.

 

 

Poslije proučenog ašereta i uvodnih riječi, Glavni imam MIZ-e Kozarac hfz. mr. Amir-ef. Mahić je proglasio mektebske pobjednike te zamolio tom prilikom gosta hfz. dr. Safvet-ef. Halilovića, da uruči nagrade pobjednicima.

 

 Hfz. dr. Safvet-ef. Halilović, koji je profesor na Islamskom pedagoškog fakultetu Univerziteta u Zenici, je tom prilikom pored nagrada koje je obezbjedio Medžlis Islamske zajednice Kozarac, poklonio od sebe kao nagradu svim pobjednicima svoju autorsku knjigu ”Sira – životopis Allahovog poslanika, Muhammeda, alejhisselam”.

Ovogodišnji mektebski pobjednici iz poznavanja Sire – životopisa Muhammeda, alejhisselam, bili su:

 

 Hrnić Emina koja je osvojila prvo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 300 KM;

 

Cerić Amina koja je osvojila drugo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 250 KM;

 

 Rekić Šefik koji je osvojio treće mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 200 KM;

Ostali mektebski takmičari: Jakupović Amina, Arigafić Sumeja, Duračak Abdulah, Delić Ubejd, Alić Minela, Velić Džemila, Beganović Hadžera, Avdagić Ismet, Ključanin Adna, Bahonjić Selma, Redžić Jusuf, dobilu su utješne novčane nagrade.

Nakon dodjela nagrade, uslijedilo je predavanje od strane hfz. dr. Safvet-ef. Halilovića, koji je između ostalog ukazao da je pored svih blagodati koje nam je Uzvišeni Allah dž.š. dao, najveća blagodat što nam je poslao Muhammeda, alejhisselama.

 

Nakon predavanja, mektebski polaznici imali su priliku da se prisutnima predstave sa svojim recitacijama, a Kozarački imami sa ilahijama.

 

 

Na kraju programa proučeno je dova Allahu dž.š., koju je proučio hfz. dr. Safevet-ef. Halilović.

Po završetku programa, svi redovni mektebski polaznici dobili su paketiće koje im je obezbjedio Medžlis Islamske zajednice Kozarac.

Molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da nas nagradi, da nas iskrenim Muhammedovim alejhisselam, sljedbenicima učini i u društvu sa njim u džennetu sjedini. Amin


medzliskozarac.ba

 

Teufik Kulašić podsjeća da je svaki drugi stanovnik prošao kroz prijedorske logore, te logor Manjaču. Blizu 2.500 Kozarčana ubijeno je, a njih još gotovo 600 nije pronađeno.