Izdvajamo

Juče su, u organizaciji džemata Kalata, omladina sa područja ovog džemata posjetila je planinu Vlašić, te su uživali u njenim zimskim ljepotama.

Momci i djevojake su iskoristili priliku za šetnju, posjetu zoološkom vrtu, skakaonici i narvno najviše vremena su provodili na sankanju.

Iskoristili su priliku i svratili u Banja Luku da klanjaju Sabah namaz u Ferhadiji džamiji.

Zatim su se zaustavili kod Hajr česme koju su podigli Indir i Senada Selimović iz Bosanske Gradiške, pred duše nevino ubijenim na Koričanskim stjenama.

Imam džemata Kalata Ajdin ef zadovoljno kaže:"Ovo je nagradni izlet za mlade koji su redovni na mektebskoj nastavi i klanjanju namaza. Izlet je protekao u dobroj atmosferi, omladina zadovoljni".

Jedan od organizatora ovog izleta je Denić Vahid-Vajta. On je organizovao i zajednički ručak kod Hadžije Sabahudina-Čobija.


"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.