Izdvajamo

OBAVIJEST

O PODUZETIM MJERAMA U VEZI KORONA VIRUSA U NAŠIM DŽEMATIMA

Obavještavamo sve naše džematlije o sljedećim mjerama predostrožnosti poduzetim u pogledu korona virusa:

U svim džamijama i mesdžidima na području Medžlisa Islamske zajednice Kozarac su obavljene dezinfekcije prostorija radi suzbijanja eventualnog širenja virusa. Shodno tome džuma namaz će se nesmetano obavljati u svim našim džamijama, ali apelujemo da naše džematlije koje se prema zdravstvenim institucijama ubrajaju u rizične skupine da ne posjećuju zajedničke džematske ibadete.

Osim redovnih obreda u našim džamijama do daljnjeg se neće organizirati nikakvi dodatni programi niti okupljanja.
Mektebska nastava se neće izvoditi do polaska djece u školu.
U slučaju okupljanja povodom dženaze iste će se kao i inače obaviti na otvorenom prostoru, ali se do daljnjeg nakon dženaza neće organizirati nikakva dodatna okupljanja ni u džamijama niti kod kuća naših džematlija.


MIZ Kozarac

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.