Izdvajamo

Uzvišeni Allah dž.š. kaže: „Ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva, kao da je svim ljudima život sačuvao.“ (Kur'an, 5:32)

OBAVIJEST O VANREDNIM MJERAMA ZBOG PANDEMIJE KORONA VIRUSA

Poštovane džematlije,

Obavještavamo vas da shodno Instrukciji reisu-l-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića i nadležnih državnih organa do daljnjeg će u našim džematima biti na snazi vanredne mjere predostrožnosti u pogledu suzbijanja širenja korona virusa kako na dalje slijedi:

1.U našim džamijama i mesdžidima se neće obavljati dnevni namazi niti džuma namaz. Svi ovi objekti će biti zaključani tokom dana i noći. U džamijama i mesdžidima će imami učiti ezane i sami obavljati redovne namaze. Džematlije će svoje redovne namaze obavljati kod svojih kuća, dok će muškarci umjesto džuma namaza kod kuće klanjati podne namaz.

2. Sve vanredne vjerske aktivnosti u našim džematima se otkazuju i ne mogu se organizirati. U slučaju potrebe za organizacijom dženaze ista će se obaviti u krugu najuže porodice i džematskog imama bez ikakvih dodatnih i dugotrajnijih okupljanja.

3. U slučaju potrebe za bilo kojom vrstom pomoći našim džematlijama će biti na usluzi tim Mreže mladih i džematski imami Medžlisa IZ-e Kozarac. Kontakt telefon: Ajdin-ef. Hrnić: 062/547-670.

4. Džematlije se pozivaju da pojačaju svoj lični ibadet u svojim kućama i u krugu svojih porodica, da do krajnje mjere budu oprezni i obazrivi u aktuelnim okolnostima, te da svojim postupcima budu na korist sebi, svojoj porodici i Zajednici.


Nismo stigli pobjeći prije čišćenja.

Za mlade da pojasnim šta je to čišćenje. To je kad vojska traži žive i koga nađu ubija, a ponekog su odvodili u logore.

Iz trapa smo slušali kad vojnici govore "Da mi ga je vidjeti živa, nož će mi zarđati".

Mi smo u skloništu (trapu) pokušavali ostati tihi u strahu da nas ne pronađu. Moj otac Bejdo i Asimov otac Vahid su bolovali astmu. U trapu koji je bio negdje 1,5 x 2,5m a visine nekih 90cm, a nas 13. Bilo je jako zagušljivo i kad se sjetim da smo i nuždu vršili tu, pitam se kako su njih dvojica uspjevali kašalj zabušavati. Ovo pišem i plačem...

Nijaz Huremović