Izdvajamo

Ramazan u našem karju, zbog pandemije koronavirusa, prolazi bez zajedničkih iftara. Hadži Osman Hadžić i njegovi unuci već više godina organizuju džematski iftar u džematu Hadžići. Ove godine pandemija i stroge mjere, ne omogućavaju zajedničke iftare u većim grupama.

Hadži Osman i unuk Kahrimanović Sabahudin sa djecom i ženom su odlučili da na poseban način organizuju džematski iftar. Juče 18.05.2020., pred akšam, Enes Kapetanović vlasnik restorana "Stari grad" je, sa Hadži Osmanom, djelio iftare od kuće do kuće, džematlijama Hadžići i Kevljani. Podjelili su 109 iftara.
Džematlije su bili ugodno iznenađeni, a Osman sretan i zadovoljan.

...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."