Izdvajamo

Ramazanski Bajram, jedan od dva najveća islamska praznika, počeo je jutros klanjanjem bajram-namaza, molitve karakteristične za bajramske praznike.
Bajramski praznici u Kozarcu, svaki nekako posebno svečan. Zbog Korona pandemije nije nas bilo kao kod ranijih Bajrama ali sve džamije su bile dobro pune.

Na podjelu halve sam išao u svoj džemat  Alići-Softići

Centralna bajramska svečanost u Kozarcu održana je u Šehidskoj Džamiji Kamičani, a svečanost je predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice HFZ. Amir-ef Mahić.

Prostorije Šehidske džamije u Kamičanima su bile pune vjernika koji su došli da klanjaju Bajram namaz. Došli su vjernici iz Kamičana i drugih džemata ali i oni kozarčani koji žive širom cijelog svijeta. Oni su došli da bajramsku radost podijele u svojim džematima, kućama, sa familijom, komšijama i prijateljima.

Hfz Amir-ef Mahić je svim kozarčanima ovdje u Kozarcu, prijedorčanima i onima koji žive u inostranstvu čestitao Bajram, sa željom da ostanu vezani za rodni kraj i da budu saosjećajniji jedni prema drugima kako bi uzvišenom Bogu bili draži i bliži.

Kao svakog Bajrama tako i jutros prvi naši gosti su naše mlade komšije. Samkinu baklavu i kolač hvale, a ona sva sretna, pa ih tjera da uzmu još malo. Lijep je osjećaj kad vidiš da te djeca i omladina vole i poštuju.

Danas je obilježen dan napada na Kozarac

Pandenija i zabrana okupljanja u grupama većim od 50 osoba, razlog je sto je danas oko 50 stanovnika Kozarca i njegove regije mimohodom glavnom gradskom ulicom i obilaskom šehidskog mezarja u naselju Kmičani, obilježili 28 godine od napada VRS-a i razaranja ovog gradića u podnožju Kozare i pet naselja sa bošnjačkom većinom.

Oni su se nakratko zaustavili ispred spomen obilježja u centru grada, podignutog prije deset godina, na čijim su zidovima uklesana imena 1.226 lica poginulih u proteklom ratu sa područja regije, Fatihom odali počast stradalim.

U Kamičanima, na Šehidskom mezarju, u Šehidskom Turbe, je proučen Ja sin i Dova Šehidima. Poslije, skupu se obratio Glavni imam Hfz.Amir-ef Mahić.

Kozarac opet diše punim plućima, izgradio se u prekrasnu čaršiju zahvaljujući hrabrosti i plemenitosti njegovih žitelja koji unatoč svemu, pamte strašno doba prije 23 godine kada im je zaprijetio potpuni nestanak.

Na slici iznad je Šaha Bešlagić, žena koja finansira izgradnju druge munare džamiji Kamičani i renoviranje prve munare.

Ramazanske aktivnosti:

18. Maj
Danas su aktivisti "Mreže mladih" podijelili 30 iftara našim postačima. Zahvaljujemo se anonimnim donatorima koji su dali doprinos u ovom hairli projektu, moleći Allaha dž.š. da im to nadoknadi.

21.05.

Danas su na području našeg medžlisa članovi "Mreže mladih" podijelili 50 prehrambenih paketa osobama koje su u stanju socijalne potrebe.

Prehrambene pakete su obezbijedil: MDD "Merhamet" iz Švedske, Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ BiH i Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj, kojima se mnogo zahvaljujemo na uručenoj pomoći.
Posebna zahvala pripada i našim vrijednim aktivistima: Tariku Arifagiću, Abazu Eminiju i Omaru Deumiću koji su pomogli da se ovaj projekat privede kraju.

Molimo Allaha dž.š., da najvećom nagradom nagradi sve one koji su dali doprinosa u realizaciji ovog hairli djela.

Amin!

22.05.
Odjel za brak, porodicu i ženski aktivizam MIZ Kozarac

U organizaciji Medzlisa islamske zajednice Kozarac,članice Odjela za brak i porodicu podjelile su 19 poklon paketa,a koje su finansirane od strane Bošnjaka iz Norveške.Da Uzvišeni nagradi svakim dobrom sve one koji su učestvovali u ovom hajru.Selam iz Kozarca.

U džematu Alići-Softići juče je organizovana akcija, a koju su organizovali džematlije koji žive u drugim državama, za džematlije koji žive u džematu. Podjeljeno je 55 paketa voća. Pakete su podjelili džematski imam Ef. Beganović, Mirzet Pajdo Softić i Sead Softić.

Glavni odbor SDA stranke danas su položili cvijeće u Spomen obilježju u Kozarcu

 

- U temeljima RS-a nisu, kako to patrijarh srpski kaže, ali i skoro svi političari iz RS-a, kosti najboljih srpskih sinova. U temeljima RS-a su kosti moga petnaestogodišnjeg brata, moga oca, dida, nane, kosti još 102 djece, a u tim temeljima sam mogao biti i ja koji sam, eto, uspio preživjeti i tri prijedorska logora i živi štiti i još mnogo toga - ističe Duratović.