Izdvajamo

Večeras oko 19.00 sati Kamičane je stigla povorka sa posmrtnim ostacima šest kozaračkih žrtava kojima će se sutra klanjati dženaza i obaviti ukop njihovih posmrtnih ostataka.

Radi se o pet žrtava koje su pronađene na lokalitetu Korićanske stijene: Nihad Memić, Rifet Hirkić, Mirsad Fazlić, Jasim Fazlić i Esad Garibović.

U sklopu vjerskog programa obilježavanja stradanja Bošnjaka na području Prijedora 1992. večeras će biti proučen tradicionalni kelime-i tevhid u Memorijalnom centru "Kamičani" u 21.30 sati.

Sutra je predviđeno da zvaničnicima koji su potvrdili svoj dolazak na dženazu bude predstavljena izložba fotografija "Kad je vrijeme stalo" autora Muje Begića. Radi se o fotografijama satova koji su pronađeni prilikom ekshumacija i koji pripadaju žrtvama. Ovu izložbu u foajeu Islamskog centra u "Kamičani" će nakon dženaze i u narednih nekoliko dana moći pogledati svi zainteresirani.

Vjerski program uoči dženaze počinje u 12:15 sati. U 13 sati će biti klanjan podne namaz, a potom salla i dženaza namaz. Prisutnima će se obratiti vrhovni poglavar Islamske zajednice reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović. Nakon dženaze i dove, uslijedit će ukop žrtava u šehidsko mezarje "Kamičani".

Ne! Nećemo više biti kao bolesnici koji će u tišini i lažnoj finoći popustiti svima i dati Bogu dušu."

"Radikalan sam! Opasan sam!
- Radikalan sam protiv svih radikalnih planova za uništenje mog naroda, moje vjere i moje kulture.
- Opasan sam za sve zavjere i sve subjekte koji rade o glavi meni i mom narodu, mojoj vjeri i mojoj kulturi."

Muftija Muamer ef. Zukorlić