Izdvajamo

 

I Ove godine Ramazan u našem karju, zbog pandemije koronavirusa, prolazi bez zajedničkih iftara. Hadži Osman Hadžić i njegovi unuci već sedmu godinu organizuju džematski iftar u džematu Hadžići. i ove godine pandemija i stroge mjere, ne omogućavaju zajedničke iftare u većim grupama, ali Osman i unuci ne žele da prekidaju tradiciju.

Hadži Osman i unuk Kahrimanović Sabahudin sa djecom i ženom su odlučili da na poseban način organizuju džematski iftar. Juče 07.05.2021., pred akšam, Hadži Osmanom, je djelio iftare od kuće do kuće, džematlijama Hadžići i Kevljani. Podjelili su 153 iftara.
Džematlije su bili ugodno iznenađeni, a Osman sretan i zadovoljan.

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.