Izdvajamo

 

Večeras dan uoči Bajrama pred svim džamijama najmlađima su dijeljeni slatkiši, bajramski paketići i obavezna halva.
Danas bilježimo podjelu halve u džamiji Kamičani. Podjela halve i kozaračkim džematima je tradicija već više od stotinu godina i to je ono specifično za ovaj kraj. Podjela halve se obavlja dan prije Bajrama u svakom džematu MIZ Kozarac.

Obično roditelji donesu halvu, zadnjih par decenija bude više slatkiša, a manje halve. Došla modernija vremena. Sve se ostavi na jedno mjesto. Djeca se okupe u krug, dok par džematlija dijeli halvu i ostale slatkiše. Ovo je velika radost za svu djecu u našem kraju. Ovaj običaj je specifičan za ovaj kraj i nisam čou za ovakav običaj u drugim krajevima BiH.

Već 15 godina djeca u džematu Kamičani uče Ikindijske mukabele i svake godine džemat pripremi lijepu bogatu miloštu djeci koja uče Kur'an u Ramazanu. Ove godine tu miloštu je obezbjedio Šahurić Mustafa-Muta i Šeherzada sa njihovom porodicom, jer su njihova djeca ranije učili ovdje mukabele, pa znaju kako su djeca bila obradovana. Oni su obezbjedili sve hedije ovoj djeci koji su učili mukabelu.
Mukabelu su učili: Mahić Zekerijah, Emini Adnan, Ishak Softić, Ahmet Softić, Arifagić Tarik, Amina Avdagić, Alejna Demirović, Sara Đonlagić, Amina Mahić, Lejla Mahić i Sumeja Mahić

Danas je uručena i jedna lijepa Bajramska hedija za Jetime sa područja MIZ Kozarac. Podjelu hedija su predložili i jednim dijelom podržali Alma i Taib Terzić koji žive u Americi.

Nijaz-Caja Huremović

 

Kad smo živjeli dole u Bosni uvijek smo se veselili tom četvrtku i da idemo na pijacu i vidimo nekog od poznati, a sad zahvaljujući Caji opet se veselimo četvrtku jer nas naš dragi Caja uvijek obraduje sa novim slikama i svojim izvještajem. Veliko ti hvala i da te dragi Allah dž.š. nagradi za tvoje dobro koje činis. Veliki selam svima.

Četvrtak
Refika , 30. July 2011