Izdvajamo

 

"Ovo je dan koji ne služi na čast, već upozorava na sram. Na sram za koji znaju, a kojeg i dan danas kriju. Na stid, kojeg bi trebali da imaju, a kojeg i dan danas čašću nazivaju. Na zlo koje treba da osuđuju, a koje i dan danas podupiru. Na zločin kojeg pojedinci među njima počiniše, a kojeg i dan danas svi zajedno nose. Na grijeh kojeg jedni učiniše, a ostali saučesnicima svojom šutnjom i odobravanjem postadoše. Na grijeh za koji se ni dan danas ne pokajaše", rekao je Hfz.Amir ef Mahić

Nekoliko stotina stanovnika Kozarca i njegove regije danas su mimohodom glavnom gradskom ulicom i obilaskom šehidskog mezarja u Kamičanima, obilježili 29 godina od napada VRS-a i razaranja ovog gradića u podnožju Kozare i pet naselja sa bošnjačkom većinom.

Oni su se nakratko zaustavili ispred spomen obilježja u centru grada, podignutog prije nekoliko godina, na čijim su zidovima uklesana imena 1.226 lica poginulih u proteklom ratu sa područja regije, gdje su položili cvijeće i odali počast stradalim.

U Kamičanima, na Šehidskom mezarju je proučen Ja sin i dova Šehidima.

Na kraju, skupu se obratio Glavni imam Hfz.Amir ef Mahić .

Braćo i sestre, plemenite porodice naših šehida, časne duše šehidske, esselamu 'alejkum ve rahmetullahi te'ala ve berekatuhu!

Braćo i sestre, od danas ulazimo u tridesetu godinu našeg bolnog prisjećanja i neprestanog podsjećanja na zlodjela koje su nam naše komšije počele u ovome danu prije 29 godina činiti. Ovo je dan u kojem su nam udarili na vjeru, domovinu, čast, imovinu, toprak, ognjište, dostojanstvo, merhamet, plemenitost, komšiluk,... Ovo je dan u koji nismo vjerovali da se desiti može. Ovo je dan koji ne služi na čast, već upozorava na sram. Na sram za koji znaju, a kojeg i dan danas kriju. Na stid, kojeg bi trebali da imaju, a kojeg i dan danas čašću nazivaju. Na zlo koje treba da osuđuju, a koje i dan danas podupiru. Na zločin kojeg pojedinci među njima počiniše, a kojeg i dan danas svi zajedno nose. Na grijeh kojeg jedni učiniše, a ostali saučesnicima svojom šutnjom i odobravanjem postadoše. Na grijeh za koji se ni dan danas ne pokajaše. Na grijeh koji žele da sa sobom i u grobove svoje ponesu. Na grijeh kojeg već uveliko u nasljedstvo ostavljaju. Na grijeh i grijehe. Na griješene ljude nas podsjećaju. Ljude ili čak neljude.

Oni su tu da nas podsjećaju, a kamo sreće da nisu. Kamo sreće da teret grijeha sa sebe skidaju, da se kaju. Da našem oprostu hitaju, a Božijem se nadaju. Da u Božiju pravdu i Njegov konačni sud ne sumnjaju. Loš je put kojeg još uvijek odabiru. Kamo sreće da njime ne idu! Zato ih i danas, u ovoj tridesetoj godini, glasom ljudskim, komšijskim, najdobronamjernijim dozivamo, i zarad sveopćeg dobra i našeg i njihovog molimo da zlu leđa okrenu i ljepšoj budućnosti svih nas doprinesu. Da i nama i sebi pomognu. Da ljepšu sudbinu budućim pokoljenjima zajedno ispišemo. Da ljepšu domovinu našim potomcima ostavimo. Da ljepšim odnosom buduće generacije zadužimo. To vas danas, komšije naše, molimo i tome vas danas u Danu našeg bola pozivamo.

A vama, draga braćo i sestre, vama koji danas ovdje stojite, i svima vama koji ćete ove riječi bilo kada slušati poručujem da se Allaha bojite, da znate da On istinu voli, a laž prezire. Da dobročinstvo voli i za njega nagrađuje. Da za zlo kažnjava, ako se za njega ne pokajete i nakon toga ne popravite. Da će sud Svoj o svakome od nas dati i shodno našoj zasluzi vječitost nam odrediti. Zato se danas u ovome danu, danu našeg podsjećanja na dunjalučke boli i patnje koje smo proživjeli, iz sna u koji smo počeli da tonemo probudimo.

Probudimo se danas iz sna u kojem mislimo da ćemo kršeći Allahove propise milost Njegovun zaslužiti. Ne, braćo moja i sestre! Ne, tako mi Allaha, ne! Bit' ćemo kažnjeni, neka znate. Zato Allahovu milost, svojim čuvanjem vjere na ovoj mubarek šehidskoj zemlji, pridobijajmo.

Probudimo se i iz sna u kojem mislimo da o istini mi šutjeti smijemo. Ne, braćo moja i sestre. Ne, tako mi Allaha, ne! Mi o istini glasno govoriti moramo ako ne želimo da saučesnici onima koji laži šire i mi ne postanemo. Mi nemamo pravo da se istine bojimo. Mi nemamo pravo da za bilo koju cijenu istinu prodamo. Ta istina krvlju je ispisna u svakom pedlju ove zemlje. Ta istina je vakuf naših šehida, koji su za nju živote svoje uvakufili. Zato, Allahovu ljubav borbom za istinu zaslužujmo.

Probudimo se i iz sna u kojem mislimo da čestiti ne treba da budemo. Ne, braćo moja i sestre. Ne, tako mi Allaha, ne! Mi čestiti moramo da budemo. Mi vrijednosti treba da imamo ako vrijednosti kod Allaha želimo da zaslužimo. A vrijednosti naše su prije svih u žrtvi za svoju vjeru, narod, domovinu. Naša je vrijednost u našoj spremnosti da damo od sebe sve što možemo da opće, a ne svoje lično, dobro. Naša je vrijednost u opstanku na ovoj zemlji bosanskoj, makar nam i ne bilo lahko na njoj živjeti. Naša je vrijednost u radu, poštenju, obrazovanju, lijepoj riječi, merhametu, makar nam se činilo da se ove vrijednosti u našem društvu ne isplate. Naše su vrijednosti u stidu, strpljivosti, pobožnosti, skromnosti, makar nam se ove vrijednosti u našem vremenu činile prevaziđenim. Naše su vrijednosti u vrijednostima kojima nas naše vjera podstiče i uči. Zato, Allahovu nagradu našim vrijednostima otkupljujmo.

Probudimo se i iz sna u kojem pomišljamo da je zlo nadvladalo i da se zlo otplatiti neće. Ne, braćo moja i sestre. Ne, tako mi Allaha, ne! Jer On je u Kur'anu istinu rekao kad je kazao: „Da Allah kažnjava ljude prema onome što zasluže, ništa živo na površini Zemljinoj ne bi ostavio; ali, On ih ostavlja do roka određenog, i kad im rok dođe - pa Allah dobro zna robove Svoje.“ Zato, od Allahove kazne ako umaći želimo zlu se ne približavajmo, a zločince Allahovom sudu prepustimo.

Na kraju, Allaha molimo da nas u svemu što će ovoj vjeri i ovome narodu do Sudnjega dana opstojnost osigurati On pomoć Svoju pruži, a da i nas i sve one koji tome ne doprinose On u takvim djelima našim obesnaži. Allahu naš, smiluj se svim merhumima našim, a među njima posebno dragim šehidima našim. Amin!

 

 

"U ovoj novoj godini želim da moji pravi prijatelji ostanu kakvi jesu, te da ih steknem još puno više, to je nešto što teško nađeš a lako možeš da izgubiš. Prijatelji u kojima možemo potražiti najveću podršku. Znamo da će ostati uz nas nevažno kamo nas vodio naš lični put. Naravno i njima želim sve najbolje kao i sebi u ovoj novoj godini." Šerif Jaskić - Hifo