Izdvajamo

 

Na veliku radost stanovnika Brda, danas je u Društvenom domu u Hambarinama održana Bajramska akademija. Akademija je započeta učenjem Kur’ana, zatim nam se obratio glavni imam Benjamin Hodžić riječima hvale o Humanom Brdu i svemu dobrom što Humano Brdo radi za lokalnu zajednicu, pa i šire.

Čestitao je predstojeći Bajram svim prisutnim, kao i onima koji su u dijaspori, ali su srcem i dušom uvijek tu s nama.
Nakon toga su članovi Dječije biblioteke izveli prikladan kulturno-umjetnički program: učili su ilahije, recitovali, glumili, govorili o bajramskim običajima u BiH s osvrtom na običaje Bošnjaka, muslimana, u Krajini.

Podijeljene su nagrade učenicima koji su bili najuspješniji na literarnom konkursu.
Od posebnog nam je značaja što je na ovoj manifestafiji uručana i zahvalnica od JU OŠ „Dositej Obradović“, Humanom Brdu, za doprinos od izuzetnog značaja za područnu školu na Hambarinama. Humano Brdo je uvijek tu za dječicu kada im je bilo šta potrebno.
Humano Brdo je djeci obezbijedilo lektire, uvijek obezbijedi školski pribor, finansira sve radionice i obezbijedi šta god je potrebno, obezbijedi paketiće za djecu,što je od velikog značaje.

Osman Džamastagić, koordinator Humanog Brda se obratio prisutnima u ime Humanog Brda i ukratko predstavio Organizaciju, važnost i vrijednost toga što se radi, ali je iskazao i zadovoljstvo zbog dobro pripremljenog bajramskog programa.
Humano Brdo uvijek djeci obezbijedi paketiće, s namjerom da ih obraduje.
I danas su poslije Akademije djeci podijeljeni bajramski paketići.

Humano Brdo je sa svojim donatorima za mališane obezbijedilo 150 paketića koji su koštali 1450 eura.
Mogla su se vidjeti sretna lica, što zbog finog kulturno- umjetničkog programa, što zbog paketića.

Hvala Humanom Brdu što osmišljava i realizuje ovako lijepe i važne projekte od velikog značaja.
Znamo da su svi oni koji su danas bili s nama ponijeli jednu lijepu uspomenu koje će se rado sjećati.
Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način doprinijeli da današnji dan bude ovako lijep, pogotovo za mališane.
Bajram šerif mubarek olsun svima!

Dječija biblioteka – Humano Brdo

Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ