Izdvajamo

 

Na današnji dan 1993. godine srušena je najveća i najpoznatija banjalučka džamija Ferhadija. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini 7. maj obilježava kao Dan džamija.

Džamija je djelomično bila uništena ekplozivom detoniranim 7. maja 1993. godine od strane nepoznatih srpskih nacionalista potpomaganih od vlasti Republike Srpske, kao dio sprovođenja politike etničkog čiščenja Bošnjaka.

 Nakon prvog rušenja, vlasti Republike Srpske su organizovale potpuno rušenje i čišćenje terena na kojem se nalazio cjelokupni kompleks džamije.

Ostaci ruševina su odvezeni na gradsku deponiju. Kratko nakon rušenja Ferhadije srušena je i obližnja sahat-kula. Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banjoj Luci tokom agresije na RBiH od 1992. do 1995. godine. Dan rušenja Ferhadije – 7. maj je u Bosni i Hercegovini proglašen kao zvanični Dan džamija.

Kozarčani se prisjećaju rušenja naših džamija, na prostoru Medžlisa IZ Kozarac, u ljetu 1992. godine.
Na području Kozarca srušeno je 68 vakufskih objekata: džamije, mesdžidi, mektebi, gasulhane, turbeti...
Ispod su slike srušenih džamija Medžlisa IZ Kozarac..

Slike preuzete sa FB Medžlis Kozarac

 

...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."