Izdvajamo

 

Za jučer održane Susrete Bošnjaka Norveške u džematu Drammen možemo reči da su bili historijski, jer se na jednom mjestu u Norveškoj nikada prije nije okupilo više Bošnjaka.
Po objektivnim procjenama bilo je oko hiljadu i po posjetioca iz svih djelova Norveške.
Uz pripreme koje su trajale danima i sedmicama prije Susreta, veliki dio posla nas je očekivao na sami dan održavanja Susreta.
Na desetine volontera, malih i velikih, hanuma, djece, omladine… bilo je uključeno u organizaciju.
Trebalo je uraditi dobru organizaciju tako da svaka ekipa “ministarstvo” uradi svoj posao najbolje što može. Tako je i bilo.

Osim toga trebalo je pripremiti reklame i sve natpise, oko 600 kg mesnih proizvoda, nekoliko hiljada flaša vode i sokova, kahve za nekoliko stotina šolja tog ukusnog napitka, napraviti desetine tepsija kolača, obezbjediti stotine sladoleda… Mnogo od spomenutog nabavljeno i plaćeno od strane džematlija.
Usto, trebalo je organizovati takmičenje u seniorskom i dječijem turniru, obezbjediti uslove za registraciju birača, osigurati da nam predavači i izvođači ilahija i kasida budu na vrijeme dostupni, imati ljekarsku službu i još na desetine drugih, nespomenutih aktivnosti.

Zbog svega pobrojanog, osjećam želju da se zahvalim svim volonterima za sve što ste uradili proteklih dana, a posebno jučer, kada ste svi vi, sportskim riječnikom rečeno, ostavili srce na terenu.
Ponosan sam što imamo takve džematlije i vrijedne džematlije iz drugih džemata koji su nam mnogo pomogli.
Molim Allaha, dž.š., da vam svima podari zdravlja, rahatluka, sreće i svakog dobra!

Dobili smo mnogo pohvala i poruka zahvalnosti. Mnogi naši gosti su mi rekli da su prezadovoljni i da nisu mogli vjerovati da je moguće organizovati onakvo nešto. Ali uz dobru organizaciju i slogu među džematlijama, postigli smo da ovi Susreti budu fenomenalni i u lijepom sjećanju svih posjetilaca.
Znajte da smo prisustvovali historijskom okupljanju sa najviše Bošnjaka na jednom mjestu u Norveškoj ikada i da smo pokazali veliku dozu susretljivosti i gostoljubivosti.
Živi i zdravi bili!
Ispred organizacionog odbora,
Derviš ef. Varešlija

FB:Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj/Foto: Nijaz Kajdić

Ziv I zdrav bio veliki humani covjece, znaj da nisi sam,kud god ti I tvoja kamera za, tobom cijela vojska gledalaca,mi koji smo daleko,uz tvoju pomoc smo tu sa vama,hvala,hvala za ovo divno snimanje u detalje,dogadzanja ovog ljeta,bilo je I tuzno I veselo,veliki selam iz Chicaga!

Ismeta Terzic Dzihic