Izdvajamo

 

Posmrtni ostaci 16 žrtava spremni su za ukop nakon kolektivne dženaze koje će 20. jula biti klanjana u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora.

Kako je za portal „Avaza“ kazala portparol Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić grobnice u kojima su pronađene ove žrtve otkrivene su 1998. i 1999., 2003., 2004. i 2009. godine.

Masovne grobnice
- Posmrtni ostaci ukopat će se ove godine. Uglavnom se radi o nekompletnim skeletnim ostacima koji su do sada pronađeni – rekla je Fazlić.

Dodala je da je najmlađa žrtva Husein Jakupović koji je imao 19 godina, a najstarija žrtva je Edhem Kaltak, koji je rođen 1927. godine.

- Grobnice u kojima su pronađene žrtve, koje će se ukopati ove žrtve jesu masovne grobnice, kao što su Matrići u Trnopolju, Garevci, Zecovi kod Prijedora, Korićanske stijene, Hrastova Glavica, Kotlovača – rekla je ona.

Kolona sa posmrtnim ostacima
Fazlić je kazala da su se posmrtni ostaci nekih od ovih žrtava godinama nalazili u Identifikacionom centru Šejkovača.

- Porodice su iščekivale da se pronađu dodatni dijelovi skeleta s obzirom da je jedan broj njih kompletan. Odlučili su čekati da se to i dogodi. To je bio slučaj sa onim žrtvama koje su ekshumirane na Korićanskim stijenama 2003. i 2004. godine. Međutim, to se i dogodilo, dakle 2017. godine jesu pronađeni dodatni posmrtni ostaci nekih žrtava, pa su oni sada kompletirani. Porodice su dale saglasnost za ukop – kazala je.

Kolona sa posmrtnim ostacima kreće u utorak 19. jula u 11 sati iz Šejkovače krenuti u Sanski Most, potom u Ključ pa preko Bosanskog Petrovca u Bihać, zatim u Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Bosanski Novi, potom Prijedor i konačno je planirano da stigne u Kamičane u 20 sati.

Avaz

 

PUTNIČE,

TO ŠTO SI SAD TI,

TO SAM NEKAD BIO JA!

A TO ŠTO SAM SAD JA,

TO ĆES JEDNOM BITI TI!

Sa jednog nišana sa mezarija u Kozarcu