Izdvajamo

Krajem 2015. godine pokrenut je Aktiv žena Medžlisa Islamske zajednice Kozarac . Cilj aktiva je organiziranje programa i sadržaja namijenjenih isključivo ženskom dijelu našeg džemata. Rukovoditeljica kozaračkog aktiva je Refija-Refka Arifagić, dok svaki kozarački džemat ima barem po jednu koordinatoricu.

Do sada su organizirana dva predavanja za žene, posjeta jednoj izložbi, te posjeta jedne od koordinarorki koja je dobila prinovu.

Prvo predavanje je organizirano povodom rođenja Muhammeda a.s.. Održano je 27. 12. 2015. u Mutničkoj džamiji, a prigodno predavanje je održala profesorica islamskih nauka Šuhra Terzić na temu: „Odnos Muhammeda a.s. prema ženama“.

Zajedno sa mektebskim polaznicima džemata Kasmičani, Aktiv žena je 06. 02. 2016. obavio posjetu izložbi „Upoznaj Poslanika s.a.v.s“, koja je održana u Bihaću.
05. 03. 2015. veći dio džematskih koordinatorica su posjetile Jasminu Velić iz Kevljana, koja je koordinatorica Ujedinjenih džemata, a koja je u međuvremenu na svijet donijela jednog predivnog dječaka. Tom prigodom Jasmini su uručeni pokloni od strane aktiva i Medžlisa IZ Kozarac.

Drugo predavanje za žene je održano u džamiji u Deri. Prije predavanja muallima Asmira Beganović je proučila Jasin, a predavanje na temu „Brak i porodica“ održala je profesorica vjeronauke Hadisa Avdagić.

Amir ef Mahić


Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic