Izdvajamo

 

U zajedničkoj organizaciji Udruženja Prijedorčanki "Izvor" i Medžlisa IZ Kozarac upriličen je jednodnevni seminar sa radionicama za kozaračke imame. Gost predavač na seminaru je bio dr.sc. Naser Balić, koji je održao predavanja i radionice na teme:
1. Komunikacijske vještine i mirno rješavanje konflikata;
2. Trauma - Kako se nositi sa teškim traumatskim iskustvima i kako pomoći osobama koje su preživjele teška traumatska iskustva?
U ime Udruženja Prijedorčanki "Izvor" seminaru je prisustvovala i isti iskoordinirala predsjednica ovog udruženja, gosp. Seida Karabašić.
Obrađene teme i način izlaganja dr. Balića uz praktične primjere ostavili su na učesnike seminara veoma pozitivne dojmove i u mnogome ponudili odgovore na izazove s kojima se svakodnevno susreću, te su shodno tome sadržaj seminara ocijenili najvećom ocjenom.
Ovom prilikom dodatnu zahvalnost iskazujemo dr. Baliću i gđi. Karabašić na spremnosti da svojim znanjima i iskustvima budu na usluzi našim imamima.

MIZKozarac

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.